"Нације које улажу у културу инвестирају у своју будућност"

Отварање Народног музеја велики је и свечани дан за културу и за нашу земљу, а нације које улажу у културу инвестирају у своју будућност, оценила је премијерка Србије Ана Брнабић на отварању Народног музеја, који је пуних 15 година био затворен.

"Након 15 година вратили смо грађанима Србије нашу најзначајнију културну установу. Отварање два велика музеја за само неколико месеци, Музеја савремене уметности и Народног музеја, потврђује да култура добија место које јој заправо одувек припада", нагласила је Ана Брнабић на свечаности отварања Народног музеја за посетиоце.

У свом обраћању пред председницом Народне скупштине Мајом Гојковић, члановима Владе, представницима дипломатског кора, културног живота и великог броја медија, рекла да је Народни музеј срж наше културне традиције и баштини ремек дела врхунских српских и светских уметника.

"Драго ми је што ће се посетиоци из целог света упознати са богатом културом и историјом наше земље. Посебно је важно што ће млади људи из Србије сада имати прилику да виде и доживе наше највеће уметничко благо и дела светских познатих уметника. Култура инспирише, оплемењује и чини од нас боље људе, истовремено подстиче друштвени развој", нагласила је Брнабићева.

Подсетила је да је на данашњи дан, пре годину дана у Скупштини, обећала да ће отворити две назначајније установе културе - Музеј савремене уметности и Народни музеј, које су била затворене и запуштене и на много начина симболи времена у којем је култура била потпуно маргинализована, времена политичара који су их затварали и запостављали културу.

"Овим правимо важан корак ка будућности у којој ценимо стваралаштво и креативност, а културу стављамо на место које јој припада", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је данашњи догађај уједно и доказ потпуног континуитета рада владе и сарадње са председником Србије Александром Вучићем.

"То је снага Србије, непоколебљивост и борба да сваког дана отварањем фабрике по фабрику, музеј по музеј, града по град, подижемо Срибју и јачамо је даље. Срећна сам и поносна што су ова два пројекта од непроцењивог значаја завршена у првих годину дана ове владе", рекла је премијерка.

"Да бисмо градили друштво у којем је тим важан, битно је да имамо континуитет, схватање да не креће све од нас и да се не завршава све све са нама, већ да се преузима штафета, која се предаје даље. Ми смо привели крају посао који је после толико година погрешних потеза довела у ред влада Александра Вучић", нагласила је председница Владе..

Обећава још једном да због наше прошлости и будућности ово није крај бављења културом.

"Отварање Народног музеја треба да нам свима буде огроман ветар у леђа. Музеји су веома важни за сваки народ јер спајају прошлост и садашњост, а младима пружају поглед у оно што је било и дају им инспирацију за оно што може бити. Завршетак радова и отварање Народног музеја је круна и тимског рада институција и уметника. То је сарадња упркос разликама. Морамо једни друге да пдоржимо и заједно кроачамо напред, показујемо свету да смо мислећа и креативна нација", рекла је Брнабићева.

"Народни музеј – срж културне традиције"

Према њеним речима, Народни музеј је срж културне традиције и изузетан споменик културе не само за нашу земљу, већ и Европу.

Указала је да влада придаје велики значај култури и да је само на данашњој седници донела одлуку о проглашењу четири нова споменика културе - Српска школа у Батајници, дворац "Нојхаузен" у Српској Црњи, зграда са сликарским атељеима и галеријом салона Музеја савремене уметности и Дом Савеза набављачких задруга државних службеника у Београду.

У октобру, како је најавила, у Новом Саду биће отворен први креативни центар у простору прве Свиларе, којим почиње реализација низа активности програма Нови Сад европска престоница културе 2021.

Најавила је и да ће Србија, по први пут, идуће године бити домаћин два најпрестижнија скупа – " Digital life design" и "World minds", који ће у Србију довести водеће европске  –научнике, уметнике, привреднике да упознају наше најбоље ствараоце у науци и креативној индустији.

Са највећом рестроспективном изложбом Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности, како је рекла, Србија ће следеће године поново постати центар уметничког света и пажње светске јавности.

"Све ово представља буђење културе Србије и стварање племенитијег бољег окружења за све нас", рекла је премијерка.

Поручила је да у култури бидемо храбри, спајамо са иновативношћу, јер без традиције уметност и култура су без идентитета, а без иновативности су без живота.

број коментара 0 пошаљи коментар