Народни музеј пред свечано отварање

За отварање Народног музеја у четвртак припрема се мултимедијални спектакл на Тргу републике од 21 час. Током викенда, 30. јуна и 1. јула, Народни музеј биће отворен од 10 до 22 сата, уз бесплатан улаз за све посетиоце. Најбољи ђаци први су видели нову сталну поставку наше најстарије музејске институције.

Желим вам добродошлицу, поручила је директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић бројним новинарским екипама, које су уочи сутрашњег отварања обновљеног музеја имале прилику да виде сталну поставку.

Борић Брешковићева захвалила је председнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије и Министарству културе и информисања који су препознали значај обнове те институције, њене унутрашњости, фасаде, али и поставке Народног музеја.

Подсећајући да је стална поставка музеја затворена 2003. године, Борић Брешковићева је рекла да обновљени Народни музеј очекује велико интересовање јавности.

Дизајнер Славимир Стојановић рекао је да му је велика част и круна његове дизајнерске каријере што је могао да уради нови знак Народног музеја.

Стојановић је рекао да је нови визуелни идентитет музеја везан за две рајске птице из Мирослављевог јеванђеља.

"Птице су окренуте једна ка другој кљуновима, чувају музеј и дух наше нације", рекао је Стојановић.

Народни музеј биће отворен за посетиоце сутра од 23 сата и радиће непрекидно 24 сата.

Мултимедијални програм на Тргу републике, који почиње у 21 сат, означиће тренутак прекретнице и почетак новог поглавља Народног музеја.

Током викенда, 30. јуна и 1. јула, Народни музеј биће отворен од 10 до 22 сата, уз бесплатан улаз за све посетиоце.

Од 3. јула почиње уобичајено радно време, уторак, среда, петак и недеља од 10 до 18 сати, четвртак и субота од 12 до 20 сати, а цена појединачне указнице коштаће 300 динара, док је недељом улаз бесплатан.

Стална поставка обухвата обиман хронолошки опсег од далеког палеолита све до уметности 20. века. 

Министар културе и нформисања Владан Вукосављевић посетио је Народни музеј у Београду, где га је директорка музеја Бојана Борић Брешковић обавестила да се све завршне припреме за сутрашњу свечаност отварања реконструисане зграде одвијају без проблема.

Како је саопштено из Министарства културе, министар је обавештен и да је све спремно за један од кључних догађаја у српској култури у последњој деценији.

Вукосављевић се директорки музеја захвалио на труду који су она и њен тим уложили у свим осетљивим фазама реконструкције музеја.  

Након 15 година музеј је данас отворио своја врата најбољим ђацима, али и за 200 новинара, сниматеља и фоторепортера који су добили прилику да завире у сталну поставку коју музеј није имао од 2003. године.
 

број коментара 3 пошаљи коментар
(среда, 27. јун 2018, 16:58)
anonymous [нерегистровани]

Најзад

Најзад. За све ове године успео сам само једном да уђем у Народни музеј и видим изложбу карикатура.

(среда, 27. јун 2018, 16:34)
Татјана [нерегистровани]

Честитамо

Надам се да ће музеј привући велики број посетилаца.
Честитајмо онима који раде у музеју и нама самима. У једном тренутку, са свим тим затвореним музејима, чинило да смо наљутили Аполеона и његових девет муза уметности.

(среда, 27. јун 2018, 15:42)
Milan [нерегистровани]

Konacno

Konacno da i to dozivimo.
Rodjen sam u Beogradu i od kad znam za sebe muzej je bio u rekonstrukciji, konacno je spreman!