Изложба "Воковизуел СП" у Галерији РТС-а

У Галерији РТС-а отворена је изложба "Воковизуел СП" Владана Радовановић, вишемедијалног аутора, који већ деценијама истражује на пољу синтезе уметности.

О делу једног од најобразованијих вишемедијског уметника нашег доба, чије стваралаштво тек чека одређивање правог места и значаја на културној мапи наше земље, говорили су Ђорђе Кадијевић, члан Савета за ликовно стваралаштво РТС и проф. др Никола Шуица.

"Уметност Владана Радовановића је настала у осећају слободе, без тежње да улепша свет, она све доводи у питање и истовремено потврђује", рекао је поред осталог Ђорђе Кадијевић.

Радовановићев рад је врста интегралне уметности, синтезе у свим аспектима и за циљ има да нас увуче у бесконачан простор уметности. Изложба пред посетиоцима Галерије РТС мора да се промишља а не само да се у њој ужива.

Радовановић већ деценијама ствара на подручју музике, сликарства, књижевности, нових медија и вишемедијске синтезе.

Независно од авангардних збивања у свету, истраживао је у сличним смеровима: записи снова, воковизуел и пројектизам, па тактилна уметност, полимедиј и радови с телом, музика за траку, електронска музика, компјутерска музика и компјутерска графика.

Централно место у његовој поетици заузима синтезијска уметност.

Написао је преко 250 теоријских текстова о музици и новијим тенденцијама у уметности. Један је од оснивача Електронског студија Радио Београда.

Радовановић је добитник бројних награда, члан је Удружења композитора Србије и Удружења ликовних уметника Србије. Године 2005. постао је почасни доктор музике Универзитета у Колумбусу, Охајо, а 2007 - почасни доктор вишемедијске уметности Универзитета уметности у Београду.

Дело Радовановића у средини у којој ствара безмало деценијама није довољно препознато у широј јавности иако његова сложена и разуђена визуелна поетика доприноси разумевању авангардне уметности у нашој средини а необичност његовог стваралаштва и данас представља сложен проблем за истраживаче и тумаче уметности.

Радовановић је поставио и продубио бројне феномене неоавангарде које су теоретичари и критичари одредили много година касније. Његовом пионирском раду припада и истраживање области коју је сам уметник прво именовао реч-лик-звук, а на крају воковизуел.

На овом пољу Владан Радовановић је постигао најоригиналније творевине, јединствене не само код нас већ и у свету и представљају апсолутне преседане у савременој уметности.

Своја воковизуелна истраживања Радовановић је започео 1954. године када настаје спајање речи, звука и лика, да би седамдесеттих ову област проширио на синтезу речи, пластичног, гестуалног и кинетичког.

Даље развијену индивидулану поетику претвара у концепт вербо-воко-визуела као вишемедијског рода уметности и овом концепту даје име воковизуел.

Изложба ће бити отворена до 19. августа.

број коментара 0 пошаљи коментар