Вукосављевић: Радио и ТВ садржаји део културног наслеђа

Други Регионални симпозијум о дигитализацији филмске и телевизијске архивске грађе почео је данас у просторијама Министарства културе и информисања, где је претходно потписан Споразум о сарадњи између Министарства, Високе школе електротехнике и рачунарства струковних студија, Филмских новости и Радио-телевизије Србије.

Споразум су потписали министар културе и информисања Владан Вукосављевић и директори поменутих институција Вера Петровић, Владимир Томчић и Драган Бујошевић.

Министар Вукосављевић је нагласио да филмска грађа, радио и телевизијски садржаји, представљају део културног наслеђа и треба да буду третирани са истом пажњом и професионалношћу као и сва остала културна добра.

Подвукао је да Министарство културе и информисања, у сарадњи са установама културе, јавним медијским установама и образовним установама, ради на јачању капацитета, како материјалних, тако и људских.

"Циљ потписивања овог споразума је да се направи шири фронт установа и институција које ће бити оспособљене да се дугорочно и одрживо баве дигитализацијом, дигиталном рестаурацијом и поновном употребом дигиталног филмског, радијског и телевизијског материјала", рекао је министар.

Напоменуо је да су те активности Министарства уврштене у неколико стратешких докумената и да следи израда правног оквира који ће регулисати заштиту и дигитализацију филмског, радијског и телевизијског материјала.

"Сматрам да је ово само почетак системског и стручног уређења ове области", додао је Вукосављевић.

Симпозијум је отворио помоћник министра за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности Дејан Масликовић, који је рекао да је суштина потписаног споразума да се заједничким радом ојачају капацитети установа културе и телевизије, да се поделе ресурси како би се процес дигитализације радио и телевизијских садржаја и филмске грађе брзо одвијао и та грађа што пре постала доступна најширој јавности.

Програмом симпозијума предвиђено је да данас Дејвид Флугер са швајцарског Националног института за заштиту аудио-визуелне архиве "Мемориав" одржи предавање "Тело медија: управљање материјалним добрима", док ће на тему "Физичке карактеристике дигитализације филма у боји" говорити Ђорђо Трампи са Универзитета у Цириху, Одсек за студије филма.

Предавање "Процедуре дигитализације филмске и телевизијске архивске грађе – од конзервације до поновне употребе: искуства ИНЕ" сутра ће одржати Ален Хери, руководилац техничког сектора Националног аудиовизуелног института (ИНА) из Француске, а о дигиталној рестаурацији и избору софтвера и опреме за дигитализацију филмске и телевизијске архивске грађе говориће Дубравко Бадалић, руководилац Одељења за дигитализацију и дигиталну рестаурацију из Архива Југословенске кинотеке.

број коментара 0 пошаљи коментар