Вукосављевић: Београд центар промишљања о култури

Ми желимо да Београд постане један од центара глобалног промишљања о изазовима у области културе и уметности у савременом свету, рекао је "Танјугу" министар културе и информисања Владан Вукосављевић пред почетак скупа "Београдски контрапункт 2018 – Личне слике света у покрету" у Југословенској кинотеци.

Владан Вукосављевић је напоменуо да је скуп прилика да видимо како људи који дају значајан допринос култури из – Кине, Канаде, Европе, Србије, Русије... посматрају процесе у култури.

Наводи да су процеси у култури сложени, дубински, тектонски...

"То су процеси који се не могу процењивати на краткорочној основи, али су у сваком случају темељи дриштва у којем живимо. Друштво у целини, баш као и појединачна друштва се мењају што због технологије или различитих бројних фактора који самим тим захватају и поље културе. Ово је прилика да видимо како се на те промене гледа из различитих културних зона и шта данасњи интелектуалци у свету мисле о тим сложеним процесима", рекао је Вукосављевић.

Додао је да глобално посматрано култура мора бити сачињена у мозаичком смислу од очуваних националних култура са свим својим особеностима, различитостима, специфичностима и значајним карактеристикима.

" Тек тако форматиране и очуване културе могу да се увезују у један културни мозаик где ће међусобно да се прожимају. У изузетно општим процесима глобализације може доћи до топљења ивица културних формата. Тада свет може да крене у правцу стварања хибридне културе која практично јесте на први поглед заједничка, али је истовремено веома банализована", рекао је министар културе и информисања.

"Глобализација важно питање које неће нестати"

Писац Владимир Пиштало је Танјугу рекао да је глобализација веома важно питање јер никуда неће нестати.

"Глобализација нас заправо све одређује и верујем да је живимо у времену које се попут клатна креће између глобализма и трибализма. То клатно се креће толико брзо да је нека врста енцефалограма", рекао је Пиштало.

Истакао је да је за све нас најважнији однос према култури.

"Израз култура многих народа била је поезија. Поезија показује како се нешто најлепше и најдубље може изразити са најмањим бројем речи. Однос према поезији у једној култури показује бригу или небригу друштва према сопственој култури. Оптимиста сам јер верујем да идентитет није кликер да се изгуби, али треба неговати сопствену поезију и културу у непрестаном дијалогу између глобализма и трибализма", навео је Пиштало.

Учесници округлог стола у Југословенској кинотеци су – Књижевник Владимир Пиштало, историчар уметности Гунар Кваран из Норешке, писац Јуриј Пољанков из Русије, као и Дејвид Хомел из Канаде, Џанг Кангканг из Кине и Франциско Лопез Сача са Кубе.

број коментара 0 пошаљи коментар