Вукосављевић: Задатак - очување културног наслеђа

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је на 51. Смотри изворног народног стваралаштва "Хомољски мотиви" у Кучеву да је очување материјалног и нематеријалног културног наслеђа задатак сваке одговорне владе, локалне самоуправе и сваког појединца који жели да његово друштво и његов народ трају у времену.

Истакавши да је Министарство културе и информисања у својој Стратегији културног развоја нагласило да су димензије српске културе дубље, да су поред просветитељске, светосавске, модернистичке, контактне и европске, ту и старобалканске и словенске, Вукосављевић је рекао да су сви ти слојеви, међу којима су и песма и игра, обичаји, бајке, басне, односно стара веровања део културног наслеђа свих нас.

"Млади људи који учествују у овој манифестацији, као и они који их подучавају су чувари етномузиколошке баштине нашег народа, али и свих оних чији дом се овде налази", рекао је Вукосављевић и додао да то представља реванш у одржању и очувању националне нематеријалне културне баштине.

"Ми чувамо манастире, цркве, историјска места, али са друге стране ако не чувамо обичаје, ДНК своје културе, за 50 или 100 година нећемо знати ко смо и шта смо. Они који нас наследе били би људи без лица и без идентитета", рекао је Вукосављевић.

Он је приметио да су "Хомољски мотиви" били инспирација за многе сличне манифестације и ако се повежу са нематеријалним културним наслеђем која се чува у Драгачеву, Гучи, Ужицу и Златибору, Тари, Косову и Метохији и осталим деловима Србије "онда ћемо ми драгуље српске културе имати повезане у једном великом, бесконачном и за нас веома важном ђердану".

"Чувајмо 'Хомољске мотиве', чувајмо своју културу, јер тако ћемо сачувати себе", поручио је Вукосављевић.

Оснивач "Хомољских мотива" је општина Кучево, а организатор Центар за културу "Вељко Дугошевић".

број коментара 0 пошаљи коментар