Вукосављевић: Библиотеке бољи део система културе у Србији

Владан Вукосављевић је оценио да су библиотеке засад једина област културе која је утврдила правила и у пословима дигитализације.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је, у Градској библиотеци у Новом Саду на представљању нове верзије унапређеног библиотечко-информационог система "Бисис 5", изјавио да су библиотеке бољи део система културе у Србији.

Подсетивши да је Министарство у последње две године подржало заједнички пројекат водећих српских јавних библиотека: београдске, новосадске и шабачке за унапређење овог библиотечко-информационог система, министар Вукосављевић је подвукао да је занимање показало и педесетак других јавних библиотека широм Србије.

"Министарство културе и информисања је здушно подржало иницијативу библиотечких установа да се унапреди и усагласи са актуелним потребама домаћи софтвер. Тиме се, осим подршке домаћем знању информатичког домена, показује и одговорност према домаћим буџетским изворима којима треба целисходно располагати", нагласио је министар.

Вукосављевић је рекао да овог резултата не би било без научне базе Универзитета у Новом Саду, односно стручњака Факултета техничких наука, где је и развијена прва верзија "Бисис 5".

"Повезивање око заједничког циља и јавног интереса овде је уродило добрим плодом", истакао је министар.

Вукосављевић је рекао да је ово први корак који је Министарство предложило, а наведен је и у Стратегији развоја културе, у процесу унапређења размене научних и технолошких информација и да се библиотечка мрежа успостави као целовит систем, подржан домаћим и повољнијим софтверским решењима, који ће се даље развијати.

"У овој области, заиста нема разлога да се не ослонимо на своје знање, које иначе увелико извозимо", подвукао је министар и поручио да ће овакве подухвате Министарство културе и информисања наставити да помаже.

број коментара 0 пошаљи коментар