Стеријино позорје, у очекивању награда после прошлогодишњег преседана

Шездесет треће Стеријино позорје улази у завршницу. Прошле године награде нису додељене јер ниједна представа по мишљењу жирија награду није заслужила. Из руководства фестивала поручују да то више неће бити могуће.

Стеријино позорје успева да преживи све афере, нападе, критике. Чак и после прошлогодишњег нокаута, због недодељивања награда, фестивал је поново на ногама.

Директор Стеријиног позорја Мирослав Радоњић каже да, када на фестивалима попут овог нема скандала, онда до краја неки мора да буде, како истиче, "изрежиран, да би било занимљивије".

Наглашава да се руководство фестивала побринулио да се више не понови да не буде доделе награда на Стеријином позорју, чак и у том формалном смислу. "Били смо присиљени да променимо правилник о раду жирија", додаје Радоњић.

У конкуренцији за награде, седам представа из Србије. По једна из Српске и Русије. Руси играју Нушића.

"Ја сам ту 30 година и први пут видим Шабац, видим Ужице, видим Врање, то мене одушевљава", наглашава Новак Билбија, глумац и члан жирија.

У позориштима је било мање Нушића, Стерије, Ковачевића, више младих и непознатих драмских писаца. У шабачком, писац и редитељка – двадесетшестогодишњаци.

"Мислим да је то сјајна ствар која се догодила, не само због мене и других учесника, младих колега сличних генерација, већ је то подстрек за све друге младе", истиче редитељка Наташа Радуловић.

Према речима драмског писца Огњена Обрадовића, увек је ризик када се изаберу млади и када нешто треба да раде, "али у уметности не може увек да се игра на сигурно".

Храбра, паметна, дрска, једина могућа – тако је коментарисана селекција овогодишњег Позорја.

Каква ће бити одлука жирија, сазнаће се у недељу, 3. јуна, када се доделом награда затвара 63. Стеријино позорје.

Остали аутори: Снежана Стаменковић Јојић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 02. јун 2018, 03:36) - Nina V [нерегистровани]

Koreni

Meni se čini da će mladi autori da budu samo dekor da nagrade pokupe predstave koje čak i nemaju originalni dramski tekst (Jami D. i Carstvo N.) a koje pre pripadaju Bitef-u nego ovom festivalu. Tako će sve ostati isto, pozorišna čamotinja u ovoj zemlji. Tuga...