Кућа Кулића, сећање на стару варош

Од 24. до 27. маја власници приватних кућа које имају историјски значај широм Европе отварају бар на дан своје домове посетиоцима. Код нас се тој манифестацији придружило Удружење "Старе куће Србије" под геслом "Наша кућа – ваше наслеђе". За Нововарошане то је била прилика да посете кућу Кулића и чују причу о тој знаменитој варошкој породици.

Фотографије које чувају сећање на стару варош, које одавно нема, породични предмети и занатске рукотворине који сведоче о духу времена на размеђи два столећа.

Све то чува Кулића кућа, коју је 1900. подигао Јеврем, прадеда данашњих власника. Трговци Кулићи стизали су до Солуна и Беча, имали су хан и први хотел у вароши, с клавиром и билијаром. И саму кућу правили су по својој мери – с магазама у приземљу и собама на спрату.

"Специфичност градње ове куће је у томе што је од камена доњи спрат комплет рађен са дебелим зидовима негде преко 80 сантиметара, где је лети пријатно, зими је топло, а горњи спрат ове куће је рађен такозваном стамбол чатмом. Та чатма се састоји од дрвета с набојем од камена, песка и живог креча", каже Јевремов праунук Предраг Коруновић.

Врата дома отворили су знатижељницима, посебно младим суграђанима, с добрим разлозима, у нади да ће их и други следити.

"Да се старине не забораве, да се не заборави наслеђе, да се не заборави традиција, да се не заборави, поготову што је овај крај мешовит, однос муслимана и Срба, и да се отворе и муслиманске и српске куће", објашњава Јевремова праунука Мила Коруновић Делић.

У старој вароши под Златаром остало је тек неколико сличних кућа, сведока времена. Неке су напуштене, изложене зубу времена, али и даље имају своје приче.

"Њиховим очувањем, пре свега богатог етнографског наслеђа које поседују у виду предмета за свакодневну употребу, као што су намештај, ћилими, посуђе, омогућили би рекапитулацију стила и начина живота у Новој Вароши на почетку 20. века", каже Индира Генџић из Завичајног музеја Нова Варош.

Идеја је да буду и део туристичке понуде. Потврда да су некадашњи градитељи имали смисла не само за лепо и удобно стиже са севера Европе. Тамо се еколошке савремене куће граде на сличан начин и од истих, природних материјала и данас.

број коментара 0 пошаљи коментар