Београд добио прву интернационалну балетску школу

Имамо у Београду прву интернационалну осмогодишњу балетску школу са циљем да је ширимо од центра ка периферији, према читавој Србији, казала је Аја Јунг директорка Националне фондације за игру у Београду поводом добијања акредитације Министарства културе и информисања Републике Србије.

Свечаности у просторијама Националне фондације за игру присуствовала је и премијерка Ана Брнабић и амбасадор Италије у Београду Карло Ло Кашо.

Јунг је нагласила да је заједно са својим сарадницима 2004. године започела авантуру која се данас зове Београдски фестивал игре. 

"Наш фестивал је врло брзо постао бренд и невероватно важна манифестација за град. Осетила се потреба да наизглед велико предузеће има свој одсек друштвене одговорности, па је тако настала Национална фондација за игру са идејом да нешто од тих великих продукција, кореографа, балетских играча остане за наше младе играче и за нашу децу", казала је Јунгова. 

Она је напоменула да је 2011. године у септембру отпочела рад на балетској школи пре севега због протоклола који је направљен са театром миланске "Скале". 

"Све се то догодило захваљујући гостовању Театра миланске Скале на нашем Београдском фестивалу игре. Крајем 2012. године отпочели смо процес акредитације наше школе по плану и програму Академије за балет из Рима. Након само три одласка у Рим и размене неопходне документације већ 2013. године нас је обрадовала вест да је наша школа призната од италијанског Министарства просвете", каже Јунгова.

Каже да су од тог тренутка све папире превели Министарству културе и информисања, додали тону још непотребних папира и ево прошло је пет година и пре само пар недеља добили су акредитацију. 

Амбасадор Италије у Београду изразио је срећу јер присуствује тако важном догађају. 

"Причао сам недавно са премијерком Брнабић о културној сарадњи. Ова школа је најбољи доказ изузетне сарадње на пољу културе између Србије и Италије" казао је Карло Ло Кашо.

број коментара 0 пошаљи коментар