Књига "Тврђаве на Дунаву" представљена у Галерији РТС-а

Репрезентативна књига "Тврђаве на Дунаву" у издању ИК "Прометеј" и РТС Издаваштва представљена је у Галерији Радио-телевизије Србије. Аутори монографије су др Валентина Вуковић, Срђан Ерцеган, Владимир Пихлер и Мишко Лазовић, а уредник Зоран Колунџија. Савремене фотографије коришћене у књизи дело су Драгана Боснића.

Књига "Тврђаве на Дунаву" произашла је из потребе да се широком кругу читалаца представе тврђаве које су грађене на обалама Дунава у Србији, а од којих су сачувани значајнији остаци.

Ове тврђаве су међу најважнијим у Србији и говоре о историји ових простора, ратним дејствима, некадашњем животу, навикама, начину градње, развоју војне архитектуре. Иако се тврђаве често помињу у домаћој историографији и популарним публикацијама, о њима је детаљније ретко писано. Подаци о њима су често противуречни, а многи делови тврђава су и даље непознаница.

У књизи је представљено дванаест тврђава – Диана, Понтес, Бач, Сланкамен, Фетислам, Голубац, Смедерево, Рам, Кулич, Земунска, Београдска и Петроварадинска тврђава.

Бач, иако није на самој обали, близина реке је својевремено условила његову градњу због чега је и ова тврђава уврштена у књигу. У овој публикацији се кратко говори и о тврђави Кулич, о којој нема пуно података.

На представљању књиге говорили су др Валентина Вуковић, историчар уметности и носећи аутор овог издавачког подухвата, Слађан Марковић, заменик председника општине Велико Градиште, у име једног од издавача Небојша Брадић, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а и Зоран Колунџија, директор ИК "Прометеј", куће из које је потекла идеја за реализацију ове репрезентативне монографије. 

У књизи су коришћени археолошки, историјски и други публиковани извори, истраживачки радови стручњака Републичког, Покрајинског, Београдског и регионалних завода за заштиту споменика. Такође, коришћени су записи путописаца, народна предања и легенде, новински чланци.

број коментара 0 пошаљи коментар