"Дијанина деца" од 21 час на Првом програму РТС-а

Документарни филм о Дијани Будисављевић, која је у Другом светском рату спасила више од 7.500 српске деце из усташког концентрационог логора Јасеновац, приказује се вечерас на Првом програму РТС-а у 21.00.

Ауторка филма Слађана Зарић каже да је то прича о људима у време нељуди.

Како каже, филм носи поуку, а то је чувено питање – "да ли у тешким и трагичним временима можемо да урадимо нешто више, да ли можемо да урадимо нешто добро".

"Мислим да је Дијана Будисављевић показала и успела да буде оно што је некада и најтеже, а то је да буде човек", додаје Зарићева.

Дијана Обексер Будисављевић, Аустријанка удата за Србина, организовала је највећу акцију спасавања деце током Другог светског рата.

Она је, са групом сарадника, из логора Јасеновац у Независној Држави Хрватској, од сигурне смрти спасла на хиљаде малишана.

Под притиском Немаца, којима нису одговарали хрватски злочини над српским становништвом, усташе су невољно пристале да дају дозволу да српску децу Дијана изведе из логора Јасеновац.

У систему логора Јасеновац убијена су 19.433 српска, јеврејска и ромска детета.

О храбрости и упорности Дијане Будисављевић у документарном филму сведоче они чије животе је Дијана спасла – деца логораши из Јасеновца.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 23. мај 2018, 20:46)
anonymous [нерегистровани]

prica

Prica dostojna Sindlerove liste.