Изложба слика у Српском културном центру у Приштини

У Српском културном центру у Приштини одржана је изложба слика насталих на ликовној колонији "Стара Приштина".

Тродневна колонија и изложба организоване су у сарадњи са Домом културе Грачаница, а покровитељ је Канцеларија за питања заједница, саопштио је Српски културни центар.

Изложбу је отворио историчар уметности Небојша Јевтић, истакавши да она представља симболично враћање српских уметника у тај град из кога су прогнани пре 19 година.

"Иако кратко, тродневно ликовно дружење посебно је значајно, јер метафорично најављује могући повратак српских уметника у Приштину после скоро две деценије изгнанства. Учесници су имали обавезу да оживе стару Приштину, чији су трагови нестали, нарочито после 1999. године, ону Приштину коју Срби могу да виде само у сећањима, на старим фотографијама и причама старих Приштеваца", рекао је Јевтић.

Академска уметница, Маја Тодић је једна од оних који су учествовали на колонији, приметила је да је за изложбу изабран леп дан уочи црквене славе.

"Ово је леп тренутак да славимо и уметност и сматрам да је свако од учесника колоније успео да утисне своју емоцију у слику и пренесе своја сећања старе Приштине", додала је Тодићева.

Своје слике изложили су – Саша Илић, Даница Максимовић, Никола Илић, Радица Инић, Маја Тодић, Ðорђе Миланковић и Станка Поповић.

Настале слике чиниће сталну поставку Српског културног центра у Приштини, који је отворен у фебруару ове године, у Дому митрополије при цркви Светог Николе у Приштини.

број коментара 0 пошаљи коментар