Нинковић: Глума је моја потреба, страст, простор спотицања...

На Великој сцени националног театра првакињи Драме Народног позоришта у Београду Наташи Нинковић уручена је награда "Жанка Стокић", коју додељују Народно позориште у Београду, Компанија "Новости" и Град Пожаревац.

"Не знам какав је осећај добити Оскара и увек сам се чудила добитницима што се тресу, плачу, захваљују свима почев од продуцената и кућних љубимаца, па сам им се чак и мало смејала. Сада се ја управо тако осећам, као да држим свог Оскара", рекла је Наташа Нинковић.

Захвалила се свима са којима је поделила и најмањи глумачки тренутак на сцени и испред камере и иза ње.

Истакла је да је велика глумица Мира Ступица, својом иницијативом да се установи награда "Жанка Стокић" извукла из заборава велику глумачку диву.

"Омогућила је нама које смо стале у ред Жанкиних добитница да сањамо наше снове и скривене жеље, а мени, која држим ову нагрду у руци, дала је осећај да ипак има смисла оно што радимо и на томе јој бескрајно хвала", рекла је Нинковићева.

Она је нагласила да глума није њена обавеза и нужност што професија обично подразумева.

"То је моја потреба, моја страст, мој простор спотицања, спознаје, слободе и моја велика љубав", подвукла је првакиња Драме Народног позоришта.

Одлуку да се награда "Жанка Стокић" за 2017. годину додели Наташи Нинковић донео је жири у коме су били драмска уметница Милена Дравић (председник), управник Народног позоришта Дејан Савић, главни уредник и генерални директор "Новости" Милорад Вучелић, прошлогодишња добитница Олга Одановић и драмски писац и редитељ Братислав Петковић.

"Свака глумица тежи да достигне високе стандарде" 

У образложењу је наглашено да је од чувене дипломске представе "Укроћена горопад", која је најавила неколико изузетних глумаца и глумица данашње средње генерације, до последње две улоге у Народном позоришту, изузетно различитих жанрова, Маргарете у представи "Ричард Трећи" Вилијама Шекспира у режији Снежане Тришић, и царице Милице у "Царству небеском" Јернеја Лоренција, Нинковићева смело и креативно корача својим уметничким путем и очаравајући сценском енергијом, маштовитошћу, духовитошћу и студиозношћу, из улоге у улогу.

Милена Дравић је уручивши Плакету (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића), коју дарује национални театар, истакла да у Народном позоришту, у које је уткана душа Жанке Стокић, свака глумица тежи да достигне високе стандарде, високу етику и естетику, што је Нинковић својим радом већ успела.

Статуету Жанке Стокић (дар града Пожаревца, рад академског уметника Драгише Милошевића) уручио је председник Управног одбора Центра за културу Пожаревца Слободан Степић, а новчани износ испред компаније "Вечерње новости" новинар Вукица Стругар.

"Ову награду одредиле су две велике глумице - Жанка Стокић и Мира Ступица, глумице различитих уметничких боја, судбина и личности, али обе пођеднако јаких индивидуалности баш као и Наташа Нинковић", подвукла је Стругар.

Претходне добитнице су Светлана Бојковић, Милена Дравић, Радмила Живковић, Ђурђија Цветић, Ружица Сокић, Јелисавета Саблић, Гордана Ђурђевић Димић, Дара Џокић, Мирјана Карановић, Љиљана Благојевић, Љиљана Стјепановић, Мира Бањац, Анита Манчић, Јасна Ђуричић и Олга Одановић.

Дравићева, Бојковићева, Џокићева и Одановићева данас су се придружиле Нинковић на Великој сцени Народног позоришта.

број коментара 0 Пошаљи коментар