Одржана 15. Ноћ музеја

У 47 градова и места у нашој земљи и на 62 локације у Београду са више од 500 различитих садржаја музеји су синоћ отворили врата публици у 15. Ноћи музеја. Манифестацији се приружио и РТС - изложбени простори у Таковској и Хиландарској били су отворени до поноћи. Ноћ музеја одржана је и у више од 120 европских градова.

На београдској мапи ноћи музеја биле су 62 локације. Подељене у осам тематских тура. Најатрактивнија је била историјска на Калемегдану. Перформанс "Сарајево-Терезин-Сарајево", у Римском бунару поставио је редитељ Небојша Брадић.

"У овом простору смо желели да реконструишемо услове у којим је он живео. Стицајем околности ово је архитектура као и у Терезину", наводи Брадић.

Једна од најпосећенијих локација био је уметнички павиљон "Цвијета Зузорић" којим су продефиловале одважне и моћне владарке и супруге из династија Обреновић и Карађорђевић.

"Имамо две варијанте где људи могу да се сликају испред фотографија краљице Марије и краљице Наталије, са својим лицима, то је јако популарно и баш нам је драго да се људима допада", наводи Ангелина Бановић, кустос. 

Галерија УЛУС-а привукла је изузетну пажњу љубитеља савремене уметности интригантном изложбом о мушком акту о којој ће се још дуго причати, док је "Пароброд" био резервисан за храбре жене које путују кроз време – изложбу инспирисану Српкињама које су неустрашиво исписивале нове странице српске историје.

Историјски архив Ниш, славећи својих седамдесет година постојања изложио је најстарију и највреднију грађу коју поседује.

Велико интересовање изазвале су изложене старе и ретке књиге – од најстарије "Басне Езопове и других баснописаца", које је приредио и у Лајпцигу објавио Доситеј Обрадовић 1788. године и Српског буквара из 1836. године.

Дом војске Србије успешно је представио посетиоцима несвакидашњи албум сећања на наше претке из првог светског рата.

Најпосећеније локације које су привукле највећу пажњу у Новом Саду биле су Градска библиотека и НИС-ова поставка у којима је био припремљен садржај са дечјим програмом.

У више установа културе у Лесковцу организовани су различити програми у оквиру "Ноћи музеја".

Лесковачки Народни музеј је организовао образовне радионице за децу "Моја књига-музејска прича", као и "Кад порастем бићу кустос".

Приређен је и концерт ученика Музичке школе "Станислав Бинички", а сви заинтересовани су могли да виде музејске поставке уз стручно вођење кустоса.

Градска кућа је у ову манифестацију ушла дечијом представа "Љубав у Лесковац", а затим су уследили концерти вокалне групе "Либеро" и Градског хора "Рузмарин".

Историјски архив је организовао мултимедијални приказ "Путовање кроз време".

Око хиљаду посетилаца Народног музеја Ваљево уживало је уз звуке трубадура, посебно осмишљене радионице за различите узрасте и изложбу "Јермени у Ваљеву – Оставштина за будућност" која је била централни догађај Ноћи музеја у овом граду.

У Бачкој Паланци највеће одушевљење је изазвао маскембал инспирисан слоганом "Сви смо победници" у коме је учествовало неколико стотина посетилаца.

У Ноћи музеја у Народни музеј у Великом Градишту стигли су најпознатији сликар на свету Пабло Пикасо и најнепознатији сликар из Великог Градишта Душан Богић.

Ноћ музеја представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд.

Прва Ноћ музеја, одржана у  пет београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за 14 година тај број нарастао на 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије.

У Европској Ноћи музеја прошле године, учествовало је више од 3.000 музеја у 30 држава.

У Ноћи музеја 70 година "Застава филма" и "Дијанина деца"  

Установе културе Министарства одбране као и претходних година, и ове "15. Ноћи музеја", прикључиле су се овој великој европској манифестацији.

Традиционално, Војни музеј на Калемегдану је отворио своје галерије и поставке за хиљаде посетиоца, док се на платоу музеја прикључио Војно филмски центар "Застава филм" који ове године прославља 70. година постојања.

Посетиоци су испред Војног музеја могли видети неке од најнаграђиванијих "Заставиних" филмова попут – "Сузе на лицу", "Тишине", "Топлички устанак", "Шантић 93", "Подводни диверзанти", који су били номиновани за Оскара. 

"Застава" је изложила и фотографије из својих дела, као и старе камере, објективе, целулоидне траке, клапе. 

Тако су се посетиоци Ноћи музеја могли упознати како су се некада израђивали филмови када су кинематографи заиста морали познавати технику, а лабораторије каква је она коју је до 2005. године имала и "Застава", биле веома важан део процеса стварања седме уметности.

"Ово није први пут да Војнофилмски центар учествује у овој манифестацији, али је наше овогодишње учествовање од посебног значаја, јер је део обележавања седам деценија рада", наводи организаторка снимања Александра Лоренцин Живковић.

Додаје да се техника коју је "Застава филм" приказала више не користи у изради филмова и представља прави раритет.

У београдском Дому војске велики број посетиоца имао је прилику да погледа изложбу ауторке Слађане Зарић и аутора архитектуре Иван Мангова, која је посвећена највећој акцији спасавања деце из концентрационих логора током Другог светског рата. 

Захваљујући Дијани Будисављевић, од сигурне смрти спасено је више од 7.500 српских дечака и девојчица из концентрационог логора Јасеновац у НДХ.

Ово потресно сведочанство великог подвига изузетно храбре жене, биће и наредних дана изложено у Великој галерији Дома Војске.

број коментара 0 пошаљи коментар