РТС у Ноћи музеја 2018.

У години у којој Телевизија Србије и Радио Београд 2 обележавају 60 година постојања и активног културног деловања на овим просторима посредством телевизијске слике и радијске речи, РТС је за посетиоце овогодишње Ноћи музеја припремио разноврстан и занимљив програм. Изложбени простори у Таковској 10 и Хиландарској 2 отворени су за посетиоце од 17 часова до поноћи са три тематске изложбе, музичким дешавањима у Студију 6 и бројним догађајима који прате изузетне ауторске поставке у знаку јубилеја – шест деценија.

У част јубилеја шест деценија радијског програма културе и уметности РБ 2, први пут у историји програм Ноћи музеја у РТС-у биће доступан свим гледаоцима мултимедијалне платформе РТС Планета путем преноса од 20.30 часова, а обезбеђен је директан пренос на таласима Радио Београда 202, као и видео-стрим на званичном Јутјуб каналу Радио Београда и друштвеним мрежама Фејсбук и Твитер.

Програм у телевизији и радију је следећи:

Галерија РТС-а, Таковска 10

18.00 – Разговор са уметником: Микан Аничић

Води: Маја Живановић

Српски и француски сликар Микан Анчић својим јединственим уметничким изразом освојио је како домаћу сцену, тако и уметничку сцену француске престонице, у којој живи и ствара.

Његово ремек-дело "Отмица Европе" награђено је престижним признањем у париском Гран палеу, Салону француских уметника

На београдској изложби у Галерији РТС-а, која носи назив "Дворски портрети без краља", Микан Аничић представља 28 уља на платну, махом портрета, а током Ноћи музеја посетиоци ће моћи да се упознају са уметником и његовим стваралаштвом у којем се на оригиналан начин преплићу фантастика и метафизика.

Хол РТС-а, Таковска 10

19.00 и 21.00 – Стручно вођење кроз изложбу "Иван Антић: Архитектонично"

Воде: аутор Дијана Марић Милашиновић//Катарина Страднер//БИНА волонтери – студенти архитектуре и историје уметности.

Студијска изложба архитекте Ивана Антића (1923–2005) у Галерији РТС-а до 31. маја аутора Дијане Милашиновић Марић и Игора Марића представља најзначајнија дела стваралаштва српске архитектуре XX века.

Иван Антић је архитекта чија је недвосмислена архитектоника јединствена и упечатљива. У репрезентативном амбијенту хола зграде Радио-телевизије Србије у Таковској 10, простора који припада архитектонском пројекту Ивана Антића – комплекс пословних објеката РТС-а, Дечјег културног центра и Позоришта "Душко Радовић" – посетиоци изложбе могу да погледају реализације Антићевих дела од раних радова до конкурсних решења.

Међу њима су решења објеката по којима је Антић познат широј јавности: Музеј савремених уметности, СЦ "25 мај", Спомен-музеј у Крагујевцу и др.

Радио Београд, Хиландарска 2, Камена сала и Хол Хиландарска 2

18.00, 20.00 и 22.00 – Поводом 60 година РБГ 2, мултимедијална изложба "Бити други"

Стручно вођење кроз зграду Радио Београда и изложбу.

Аутор изложбе: "Бити други" је Владимир Анђелковић, стручна вођења кроз РБ: Ранко Стоиловић

Поводом 60 година од оснивања, Радио Београд 2, програм културе и уметности, представиће у јубиларној Ноћи музеја, у суботу, 19. маја, део своје богате историје на мултимедијалној изложби "Бити други".

Заинтересовани посетиоци ће у Каменој сали и холу зграде Радио Београда моћи да погледају фотографије легендарних аутора овог програма, да чују звучне идентификације, одломке из незаборавних емисија и да погледају архивске снимке са реализације овог програма.

Посебну атракцију за посетиоце Ноћи музеја представљаће вођење кроз шестоспратну зграду Радио Београда, саграђену у модернистичком стилу према пројекту архитекте Богдана Несторовића.

Та зграда представља културни и историјски споменик који већ деценијама изазива дивљење свих поштовалаца архитектуре. Током стручног вођења предвиђен је обилазак редакције Радио Београда 2, Камене сале, фонотеке, документације и студија, у којима су снимљене неке од најважнијих грамофонских плоча у историји српске музике.

Студио 6, Хиландарска 2

21.00–23.00 – Београд 202 и Техника РБ – Гала вече музичког и филмског путовања кроз време под називом "60, 70, 80. године са неограниченим роком трајања"

Музички програм у Студију 6 (отворени студио)

Током вечери подсетићемо посетиоце Ноћи музеја на незаборавне музичке нумере и филмове, које ћемо представити кроз двочасовни програм из Студија 6 Радио Београда и тематску изложбу техничких уређаја и опреме из тог времена.

Музику тих деценија прошлог века изводиће: Нада Павловић и пијаниста Душан Јовановић, Срђан Марјановић, Љуба Нинковић, Бети Ђорђевић и Душан Свилар.

На незаборавне филмске хитове из шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година подсетиће нас: глумац Ненад Ненадовић, који је играо у филму "Бошко Буха", редитељ Дарко Бајић, чији је филм "Заборављени" снимљен пре три деценије, глумац Небојша Миловановић, један од ликова у омиљеном "Лајању на звезде", кроз разговор са Франом Ласићем сетићемо се и филма "Окупација у 26 слика", као и култног "Балкан експреса" и остварења "Кажи зашто ме остави", снимљеног пре 25 година.

Присутни посетиоци ће и ове године у Ноћи музеја моћи да сниме своју гласовну поруку у студију Радио Београда коју ће забележити Техника Радио Београда и сачувати у Фонотеци Радио Београда. Истовремено, сви који буду дошли моћи ће да се упознају и са новом, дигиталном техником за снимање и испробају чари снимања звука.

Аутори програма: Снежана Грујић, Зорана Бојичић, Дениза Петровић и Јелена Кнежевић.

Редитељ преноса на РТС Планети: Наташа Мићевић

број коментара 0 пошаљи коментар