Богат програм РТС-а и Радио Београда у Ноћи музеја

У години у којој Телевизија Србије и Радио Београд 2 обележавају 60 година постојања и активног културног деловања на овим просторима посредством телевизијске слике и радијске речи, РТС је за посетиоце овогодишње Ноћи музеја припремио разноврстан и занимљив програм.

Изложбени простори у Таковској 10 и Хиландарској 2 ове године у суботу, 19. маја, биће отворени за посетиоце од 17 часова до поноћи са три тематске изложбе, музичким дешавањима у студију 6 и бројним догађајима који прате изузетне ауторске поставке у знаку јубилеја - шест деценија.

У част јубилеја шест деценија радијског програма културе и уметности Радио Београд 2, први пут у историји, програм Ноћи музеја у РТС-у биће доступан свим гледаоцима мултимедијалне платформе РТС Планета путем преноса од 20.30, а обезбеђен је и директан пренос на таласима Радио Београда 202, као и видео-стрим на званичном Јутјуб каналу Радио Београда и друштвеним мрежама Фејсбук и Твитер

У Галерији РТС-а од 18 сати посетиоци ће моћи да чују разговор са уметником Миканом Аничићем, чија је изложба слика отворена јуче у Таковској 10. 

За 19 и 21 сат планирано је стручно вођење изложбе "Иван Антић: Архитектонично".

У Хиландарској 2 од 18, 20 и 22 часа биће приређена мултимедијална изложба "Бити други"  поводом 60 година Радио Београда 2.   

Заинтересовани посетиоци ће у Каменој сали и холу зграде Радио Београда моћи да погледају фотографије легендарних аутора овог програма, да чују звучне идентификације, одломке из незаборавних емисија и да погледају архивске снимке са реализације овог програма. 

Организовано је и стручно вођење кроз зграду Радио Београда и изложбу.

Посебну атракцију за посетиоце Ноћи музеја представљаће вођење кроз шестоспратну зграду Радио Београда, саграђену у модернистичком стилу према пројекту архитекте Богдана Несторовића. Та зграда представља културни и историјски споменик који већ деценијама изазива дивљење свих поштовалаца архитектуре.

Током стручног вођења, предвиђен је обилазак редакције Радио Београда 2, Камене сале, фонотеке, документације и студија, у којима су снимљене неке од најважнијих грамофонских плоча у историји српске музике.

Музичко путовање кроз време  

Од 21 до 23 часа на Радио Београду 202 биће гала вече музичког и филмског путовања кроз време под називом "60, 70, 80. године са неограниченим роком трајања".

Кроз музички програм у Студију 6, током вечери, подсетићемо посетиоце Ноћи музеја на незаборавне музичке нумере и филмове, које ћемо представити кроз двочасовни програм из Студија 6 Радио Београда и тематску изложбу техничких уређаја и опреме из тог времена.

Музику тих деценија прошлог века изводиће: Нада Павловић и пијаниста Душан Јовановић, Срђан Марјановић, Љуба Нинковић, Франо Ласић и Душан Свилар.

На незаборавне филмске хитове из шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година подсетиће нас глумац Ненад Ненадовић који је играо у филму "Бошко Буха", редитељ Дарко Бајић чији је филм "Заборављени" снимљен пре три деценије, глумац Небојша Миловановић, један од ликова у омиљеном "Лајању на звезде", кроз разговор са Франом Ласићем сетићемо се и филма "Окупације у 26 слика" , као и култног "Балкан експреса" и остварења "Кажи зашто ме остави", снимљеног пре 25 година.

Присутни посетиоци ће и ове године у Ноћи музеја моћи да сниме своју гласовну поруку у студију Радио Београда коју ће забележити Техника Радио Београда и сачувати у Фонотеци Радио Београда.

Истовремено, сви који буду дошли моћи ће да се упознају и са новом, дигиталном техником за снимање и испробају чари снимања звука. 

број коментара 0 пошаљи коментар