Српским стручњацима европска награда за културно наслеђе

Јелена Тодоровић и Биљана Црвенковић, добитнице су награде Европа Ностра 2018. године, најугледнијег признања Европске Уније за културно наслеђе, објавили су Европска комисија и Европа Ностра, водећа европска мреже која се бави културним наслеђем. 

Професорке Тодоровић и Црвеноковић добиле су ову значајну награду за рад на пројекту "Истраживање и каталогизација Државне уметничке колекције" који је трајао 12 година. 

Независни стручњаци прегледали су укупно 160 пријава које су поднеле организације и појединци из 31 земље широм Европе и изабрали победнике. 

Укупно 29 лауреата из 17 земаља добило је признања за импресивна достигнућа у очувању наслеђа, истраживању наслеђа, посвећеној активистичкој служби, као и образовању, обучавању и подизању свести у области наслеђа.

Јелена Тодоровић каже за Танјуг да није веровала када су је обавестили да је добила престижно признање. 

"Била сам свесна да је иза нас дванаест година великог пожртвовања и огромног рада, али када само аплицирали схватила сам ко нам је је све конкуренција. Највеће европске институције и најзначајнији европски музеји пријавили су своје пројекте за награду Европа Ностра. Помислила сам да је бар успех што ће наша документација са занимљивим садржајем заувек бити у Хагу и Бриселу" казала је Тодоровићева.

Као допринос Европској години културне баштине, овогодишње награде стављају посебан нагласак на европске вредности одабраних достигнућа у пољу наслеђа. Добитници ће бити почаствовани учешћем на свечаној додели награда 22. јуна у Берлину на првом Европском самиту културног наслеђа, а своја достигнућа представиће на Сајму изврсности 21. јуна на "Алијанс Форуму".

Тодоровићева наглашава да је жиријем руководио Темпор Селе један од највећих стручњака за валоризацију културног наслеђа, не само у Француској већ у Европи. 

"Када сам видела оцену жирија, схватила сам да су они разумели пре свега зашто је то истраживање било нама важно свих тих 12 година. Један невидљиви занемарени и на неки начин заборављени део не само нашег , већ европског културног наслеђа поново постао доступан публици широм Европе." казала је Тодоровићева. 

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 15. мај 2018, 11:30)
Берлинац [нерегистровани]

Браво!

Све честитке награђенима. Молим се Богу за што више оваквих вести.

(уторак, 15. мај 2018, 11:16)
anonymous [нерегистровани]

Хвала

Честитам на пожртвованости и истрајности у раду на овако великом и значајном пројекту од немерљиве важности за нашу земљу али и за културну баштину света у целини.