"Историја београдских светиња" – сведочанство верске историје Београда

Нашу престоницу краси мултикултуралност, што и привлачи туристе који долазе из свих крајева света. Својеврсно сведочанство верске историје космополитског Београда јесте и књига "Историја београдских светиња – хришћанство, јудаизам, ислам". Аутор је Зоран М. Јовановић, а објавио је "Службени гласник".

O историји нашег белог града више се може сазнати у монографији где је представљена прошлост најзначајнијих верских заједница – цркава, џамија и синагога подигнутих у ужем језгру престонице, крај ушћа Саве у Дунав, за коју је Зорану М. Јовановићу припала награда града Београда за 2017. годину из области друштвених и хуманистичких наука.

"Књига 'Историја београдских светиња' је јединствена по свом садржају и по обради. Наиме нико се до сада није подухватио да расветли историју Београда кроз историју сакралних објеката којих је на овом простору било на стотине", наводи Борислав Челиковић, уредник издања "Историја београдских светиња".

"Историја београдских светиња" утемељена је, не само на писаним научним изворима, већ и арехеолошким, картографским, фотографским и другим.

"То нису објекти, то су само места која су ходочастили многи, пре свега монотеисти, обожени и они који то нису, а на мени је било да покушам да све унеколико драматизујем и да на неки начин укажем на то колико заборављамо на друге", истиче Зоран М. Јовановић, аутор књиге "Историја београдских светиња".

Књига о духовном животу на простору Београда упућује да још боље упознате нашу престоницу.

број коментара 0 пошаљи коментар