"Мисли владике Николаја" у новом издању

Пред читалачком публиком је ново издање књиге "Мисли владике Николаја" коју је приредио писац Драган Лакићевић. Мисли светог Николаја, великог духовника, књижевника, и филозофа, аутор је издвојио по форми и садржини, у значењима и филозофским димензијама.

"Мисли су непролазне и непропадљиве. Вреди мислити, јер мисао је највећа моћ коју човек поседује. Вреди мислити, јер мисао је истина и пут ка истини," говорио је владика Николај Велимировић.

Као да се од самих универзалних и општељуских појмаова састоји његово велико, сложено, непоновљиво дело каже приређивач овог издања, Драган Лакићевић. Као изражајно средство владика је користио готово све жанрове.

"Владика Николај траје већ сто година. Сто година је од његових првих беседа, у манастиру Раковици када се звао само Николај Велимировић. Огледао се у свим формама, зато је и умео да говори о свим појмовима о којима људи мисле од како мисле. И зато је ова књига избор мисли о појмовима о којима људи мисле од како мисле", објашњава Лакићевић.

Од писаца и филозофа, најчешће помиње Шекспира, Његоша, Достојевског и Ничеа.

"Он је са свима њима био у дијалогу, са свимн њима је расправљао. И не само то, он је изучавао природне науке, да види где се то косе и међусобно сударају његова вера, теологија, и достигнућа природних наука до којих је он могао да доспе", сматра Лакићевић.

А књигу сматра, треба читати на следећи начин: "Књига има на свом крају регистар појмова који се налазе у књизи. Тако да читалац може да нађе шта владика Николај мисли о којем појму о Богу, о Христу, вери, љубави, човеку, добру, злу, рату, миру, о свим појмовима који ће га упутити на страницу која се налази у тој књизи. Иначе су мисли распоређене по његовим делима, по његовим књигама од раног рада `Религија Његошева` па до краја његовог живота".

Мисли Владике Николаја баве се укупним човековим животом – моралом и психологијом једнако. И нису само звање, образовање и време определили његов мисаони пијмовник, каже Лакићевић. Била је ту и земља - Србија и српски народ у првој половини двадесетог века.

број коментара 0 пошаљи коментар