Обележен Дан Библиотеке Матице српске

Одржана је свечана академија којом је Матица српска обележила Дан Библиотеке, као сећање на 1864. годину, када је паробродом "Напредак", Матица српска пресељена из Пеште у Нови Сад.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се на академији, подсећајући да Библиотека Матице српске припада реду институција од прворазредног националног значаја, без којих би, како је рекао, трајање и идентитет нашег народа били незамисливи, саопштено је из Покрајинске владе.

Мировић је указао је да је Матица српска готово два века епицентар наше просвећености, писмености и образовања.

"За то су заслужне генерације људи који су је, у том често бурном и преломном времену стварали, чували и развијали. Од оних који су јој, схвативши значај народног просвећивања и образовања, били зачетници и покретачи, до вас који данас имате привилегију, али и огромну одговорност да је водите и да бринете о културном, а тиме и националном благу које се у њој чува. Зато подршка Покрајинске владе на чијем сам челу, институцијама каква је Библиотека Матице српске и, наравно, сама Матица српска, никада неће изостати", изјавио је Мировић.

Сведочанство о дугом трајању и светлој традицији наше писмености и о бризи за ту традицију, како је рекао, говоре чињенице да се у њој чува и најстарија ћириличка јужнословенска књига - Октоих првогласник Ђурђа Црнојевића из 15. века, те да ова Библиотека има преко четири милиона публикација, на више од сто страних језика.

"Око оваквих установа морамо бити јединствени, сложни, вреднији и преданији, да би их за будућност оставили онаквима какве су их нама оставили наши преци", нагласио је Мировић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је да је књига највеће духовно, етичко и естетско уточиште савременог човека, и да ће Министарство свим механизмима унапредити и неговати културу читања у земљи.

Уколико желимо да обновиму државу и народ, морамо се вратити драгоценом огњишту - свету књига, указао је управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић, и додао да је данашњи дан не само празник Библиотеке, већ и целе српске културе.

Овом пригодом уручена је награда "Златна књига" Библиотеке Матице српске академику Светиславу Божићу, за допринос развоју библиотекарства и библиографског рада.

број коментара 0 пошаљи коментар