Почели "Нушићеви дани" у Смедереву

У Смедереву се одржава 35. позоришни фестивал "Нушићеви дани" у част нашем највећем драмском писцу и комедиографу Браниславу Нушићу. У такмичарском делу пред публиком ће се наћи пет представа, на трагу Нушићевог дела.

Град у коме је Нушић провео део живота, град у који је касније радо долазио по инспирацију за нека од својих дела, нема позориште, али има фестивал управо њему у част. Већ три и по деценије, сваког пролећа, Смедерево је стециште културног живота.

"Нушић нам не допушта могућност да мислимо да смо бољи од оних на сцени, нити они пак на сцени имају право да верују да су бољи од нас у публици. Не, у томе је тајна популарности Нушића кроз деценије, а не у томе што је он умео да напише смешну реплику", указује редитељ Горчин Стојановић.

Из импроизоване кафане Дарданели, глумци одлазе на сцену и после представе, да размене утиске, док им се служе кувана јаја, као у Нушићево време.

На све уметнике који дођу у Смедерево публика је највећи утисак. Сваке фестивалске вечери представе прати и до 800 људи.

"Ништа у животу није само трагично да не би било и смешно, као што ништа није смешно да не би имало и дозу озбиљности", каже глумица Аница Добра.

И управо публика сваке вечери оцењује одгледану представу и бира најбољег глумца, јер Нушић је писао за народ и о народу.

"Можемо слободно рећи да имамо најјачу селекцију до сада, најјаче и најквалитетније представе које су тренутно у Србији на репертоару", напомиње Драгољуб Мартић, директор Центра за културу Смедерево.

Поред представе "Корешподенција" Звездара театра, публика ће видети и "Урнебесну трагедију" Атељеа 212, "Ожалошћену породицу" Народног позоришта из Београда, "Под жрвњем" Југословенског драмског и "Жалујоча дружина" два Словеначка позоришта, чиме се сцена у Смедереву враћа на мапу међународних фестивала.

број коментара 0 пошаљи коментар