Млади музички цунами у Ћуприји

Можда и најбољи светски оркестар класичне музике свирао је у Ћуприји. Његови чланови окупили су се само за ту прилику - да свирају у граду музичких талената. Имају од 12 до 23 године, из целог су света и после Ћуприје свираће у Новом Саду и Београду.

Имају само 13, 14 година, а већ свирају врхунски. Називају их још и млади музички цунами. Филип Шупелијус рођен је 2003. године, а већ маестрално свира чело.

"LGT Young soloist" окупља младе талентоване музичаре из 15 земаља. Није битна националност, вера, раса, битно је једино како свирају. А добри су сви, неки кажу најбољи на свету.

"Ово није најбољи млади оркестар, ми смо најбољи млади музичари на свету, то је оркестар састављен од индивидуалаца, од невероватно даровитих младих солиста", каже Александер Гилман, уметнички директор ансамбла.

Посебно тежак задатак имао је у Ћуприји, у свом родном граду, млади контрабасиста Душан Костић, једини члан ЛГТ оркестра из Србије. Душан је пре пет година завршио Школу за музичке таленте у Ћуприји, а наступ пред својим професорима, родбином, садашњим ученицима школе био је врхунски. 

"Па ето, после доста рада у школи, уписао сам академију, видео сам аудицију за ЛГТ у Швајцарској, пријавио се за аудицију, прошао даље и ето ме овде", испричао је Душан Костић, контрабасиста.

Александер Гилман у једом тренутку током концерта рекао је да бољу публику у животу није имао. А свирали су на свим континентима.

И заиста, публику су махом чинили садашњи и бивши ученици Школе за музичке таленте, професори, и сви који воле класичан репертоар и врхунско музицирање.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 24. апр 2018, 02:30)
Никола [нерегистровани]

Лихтенштајн,

једна од најмањих земаља Европе, а највећи инвеститор Европе!!!!Рај за избегавање пореза?Само да знате.ЛГТ је финансијска група приватних банкара краљевске куће Лихтенштајна. (Лихтенштајн Глобал Траст).Имају око 49 билиона еуро (€49.000.000.000) уложеног капитала и скоро 2000 запослених у 50 земаља.Имају значи довољно новца да ове музичаре одлично награде, како и заслужују!!!