"Не верујем да ће књига икада бити одмењена дигиталним формама"

Књижевник и визуелни уметник и добитник Нинове награде за роман године Дејан Атанацковић каже за РТС да је писање део његовог визуелног рада, као и да је роман "Лузитанија" први већи искорак из визуелног. Истакао је да књига сама по себи нема разлога за страх да ће нестати, јер постоји интересовање за књигу.

Дејан Атанацковић у интервјуу за РТС каже да је писање романа за њега другачаји начин стварања слике.

"Писање никада није било издвојено из мог рада, значи писање је увек било део мог визуелног рада, једино што је имало неки другачију функцију, али је свакако увек тражило некако да се издвоји и заправо је 'Лузитанија' први већи искорак из визуелног, али пишући роман нисам престао да будем визуелени уметник, јер је писање романа за мене један другачаји начин стварања слике", рекао је Атанацковић.

Истиче да књига сама по себи нема разлога за страх да ће нестати.

"Ја не мислим да ће књига, као штампана ствар, због свог мириса, додира, потребе читаоца да се заустави на одређеној страни, да осети њену текстуру и тежину, не верујем да ће књига бити икада одмењена дигиталним формама", навео је Атанацковић и додао да нема ништа против да постоје разне друге форме читања.

"Постоји једно огромно интересовање за књигу, за роман као форму. Свакако читалаца има и верујем да не треба бринути за то, јер у Србији има људи који читају књиге", нагласио је Атанацковић.

У Ужицу је отворен тринаести фестивал "На пола пута". Симболичног назива, указује на позицију тог града између Сарајева и Београда, окупља писце из региона, подстиче обнављање покиданих веза, афирмише књижевност и читалачке навике. Ужички гимазијалци, домаћини фестивала, сваке године озбиљно се припремају за дружење са писцима, јавна читања и дискусије.

Атанацковић сматра да је идеја да се један такав фестивал организује у контексту средње школе фантастична и да се читав програм фестивала подреди потребама и могућностима ученика.

"То је велика привилегија и за ђаке и за нас који смо у могућности да са њима ступимо у контакт и да са њима делимо сопствене идеје и чујемо њихову критику, њихово мишљење, да уђемо у дијалог са њима", закључио је Атанацковић.

број коментара 0 пошаљи коментар