Жељко Лучић: За мој успех заслужна Бисерка Цвејић

Увек када сам у Београду осећам дупло већу одговорност него када певам на било којој сцени у свету, рекао је светски познати баритон Жељко Лучић новинарима у Скупштини града Београда пред његов наступ 21. априла на сцени Коларца.

Славни оперски певач је солиста Метрополитена, лондонске Краљевске и Бечке државне опере, а у Београду ће наступити као специјални гост на Гала концерту Симфонијског оркестра и хора РТС-а под управом Бојана Суђића, којим Радио Београд 2 слави 60 година постојања.

Жељко Лучић је једна од највећих оперских звезда данашњице и један од најузбудљивијих извођача великих романтичарских рола чија се тумачења, посебно Вердијевих ликова, сматрају неприкосновеним.

На програму концерта у Коларцу наћи ће се Вагнерова, Вердијева, Ђорданова, Респигијева музика али и дело "Зујте струне" које је компоновала Исидора Жебељан.

Концерт ће почети извођењем композиције "Шпица увертира" Александра Седлара која је писана специјално за јубилеј Радија Београда 2.

На конференцији за медије Скупштини града Београда, Лучић је данас напоменуо да ће својим наступом подржати прославу јубилеја Радио Београда 2.

"Чуо сам да се на таласима ове радио станице емитују оперске представе и много ми је драго због тога. У Београду сам после много времена и сваки долазак овде је веома емотиван за мене. Отишао сам из Србије пре 20 година и увек сам веома срећан када треба да се вратим у своју земљу. Ти први моменти непосредно по преласку границе су увек посебни за мене, али ме обухвати сета када треба да поново одем ван Србије. Такав је живот, шта ћу", казао је Лучић.

Врхунски уметник је напоменуо да је у Београд стигао преко родбинске везе.

"Моја супруга је сестра Радомана Кањевца који је сада главни уредник Радија Београд 2. Ми смо практично род, па сам овде преко везе. Радоман ме је позвао, пронашли смо термин и ето ме у Београду. Лепо ми је овде", казао је Лучић.

Светски признати баритон напомиње да је репертоар концерта у којем он учесвује захтеван али изузетно атрактиван за публику и протагонисте.

"Певаћу одломак из Вердијеве опере "Бал под маскама" као и арије из опере "Пајаци" Руђера Леонкавела и "Андреа Шеније" Умберта Ђордана", казао је Лучић.

Он је напоменуо да је за његов успех у свету најзаслужнија професорка Бисерка Цвејић.

"Школовање код професорке Цвејић је направило разлику у односу на моје колеге у иностранству. Када од такве величине као што је професорка Цвејић успете да узмете оно што је најбитније и најважније онда имате простор за велики рад како би досегли успех. Без великог рада једноставно нема успеха. Истина је да успех зависи од 10 процената талента и 90 процената рада", казао је Лучић.

Према његовим речима свака сцена на којој је наступао за њега је удобна.

"Свој посао много волим и свака за сцена је за мене место где могу да дам све од себе", казао је Лучић.

Врсном уметнику у свету из Србије највише недостају неки домаћи производи.

"То су аутентични производи са аутентичним рецептима. Нико то по свету не прави као што то раде домаћини у Србији.

број коментара 0 пошаљи коментар