Вукосављевић: Локалне самоуправе све више улажу у културу

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је, отварајући у Народном музеју у Нишу изложбу посвећену Стевану Сремцу и Бранку Миљковићу да би било какав напор у културној политици био узалудан да не постоји велики број локалних самоуправа које са све више напора, добре воље и ентузијазма улажу своја средства, пажњу, љубав и свест у развој културног живота.

Министар је на изложби поводом 85 година одр оснивања Народног музеја у Нишу рекао и да културна политика заснована на културним потребама грађана неће имати резултате уколико се своди само на културне потребе престонице.

"Сваки град, свака варош у Србији морају бити проткани духом културе у горњим границама наших капацитета и максималним распонима наших финансијских могућности", рекао је он.

Оценивши да је Ниш веома агилна локална самоуправа која квалитетно ради у области културе, сматра да то не би било могуће да овај град нема своју културну атмосферу, богату традицију и бројне талентована људе у области културе.

"Култура подразумева памћење и плаћање дугова, као по оној народној: Памти, па врати. Тако и Ниш памти и данас одужује давни дуг двојици књижевних аутора који су овом древном граду снажили славу имена", рекао је Вукосављевић.

Он је додао да ове уметнике, иако раздвојене у времену земног живота, спаја жива величина јер, један је велики приповедач 19. века,  а други велики песник 20. века.

Министар је подсетио да је Ниш Стевану Сремцу један од важних књижевних завичаја, а Бранку Миљковићу место рођења. 

"Одавно је заоставштина ова два писца у поседу нишких установа културе, откупљена или дарована, проглашена за културна добра од великог значаја", додао је приметивши да су сада ова добра доступнија Нишлијама и свима који дођу у Ниш. 

Овим је, поручио је, један део дуга одужен а остаје други - да се њихова дела поново штампају, читају и проучавају, да буду још живља и присутнија у нашем активном књижевном памћењу.

"Ова књижевно-меморијална поставка утврђује наше памћење, као и обавезе према значајним фигурама по којима се овај лепи град препознаје", рекао је Вукосављевић.

У 2016. и 2017. години, иначе, Министарство културе и информисања издвојило је за културне потребе и медије у Нишу око 64 милиона динара, док је за 2018. годину овај град добио значајну помоћ на конкурсу "Градови у фокусу", а министар каже да је то мало, да више није могло, али да су средства искоришћена на паметан начин.

број коментара 0 пошаљи коментар