Вече посвећено Небојши Глоговцу у Панчеву

У Дворани Културног центра Панчево одржан је програм под називом "Вече посвећено Небојши Глоговцу".

Публика у сали је имала прилике да види инсерте из позоришних и филмских остварења у којима је глумио Небојша Глоговац, а о великом глумцу су говорили – редитељи Срђан Голубовић, Балша Ђого, Олег Новковић, глумац Војислав Брајовић, директорка Југословенског драмског позоришта Тамара Вучковић. 

У холу Културног центра Панчево постављена је изложба фотографија из представа и филмова у којима је играо Небојша Глоговац. 

Изложбу је приредила Маја Медић која је оценила да је дуго бирала у "мору" фотографија, јер је Небојша Глоговац играо у много позоришних представа и филмских остварења. 

"Поставку чини 30 одштампаних фотографија и још 60 које се налазе у слајд шоу постављеном код билетарнице. Претраживала сам по архивама позоришта и дистрибутерских филмских кућа. Мени су најдраже три фотографије на којима је Глоговац још увек мали без обзира што сам фотографисала снимање филмова 'Кригови' и 'Клопка' Срдана Голубовића", рекла је Медићева.

Срђан Голубовић је рекао да је Небојша Глоговац за њега најбољи глумац на свету. 

"Ми смо заједно одрастали, знамо се још са факултета... као и са свим великим глумцима са Небојшом је било јако лако радити, јер је он играјући различите улоге од Шекспировог Хамлета, преко тинејџерских генерацијских филмова као што су 'Муње' па све до остварења 'Устав Републике Хрватске' увек у себи имао истину. Красиле су га аутентичност, веродостојност, снага и харизма која нас тера да му сваког секунда у кадру или на сцени верујемо", истакао је Голубовић.

Балша Ђого је својим говором расплакао публику у Дворани културног центра Панчево.

Он је кроз сузе рекао да пријатељи Небојше Глоговца никако нису били спремни за растанак са њим.

"Када смо сазнали да је безизлазно, мерили смо време и надали се у године, па смо почели са годишњим добима, до јесени, до лета, само пролеће, па онда у месецима, најзад у недељама и на крају смо шапутали да ће бити боље ако изгура данас и на крају није...Не замерите што не причам о представама, филмовима, улогама... Други су о томе причали и писали и још ће", рекао је Ђого.

Напоменуо је да је Глоговац као глумац могао све.

"Од 'Вучијег дола', до 'Хадерсфилда'... Од 'Равне Горе' до 'Устава Републике Хрватске'... Људски моћно без калкулација, без трунке слабости... Одлучан и самоуверен. Увек неочекиван. Отишао је као витез. Последње дане провео је поред жене коју је волео и отишао као јунак, скоро на ногама... Свестан и храбар", рекао је Ђого.

Бард нашег глумишта Воја Брајовић захвалио је Глоговцу што је постао мера вредности и што је високо поставио лествицу уметничког квалитета као глумац и као човек.

"Борио се за своје људе, а за њихову радост се дао. Био је глумац Шекспира. Једногласно смо у Удружењу драмских уметника Србије донели одлуку да постхумно добије награду Добричин Прстен", рекао је Брајовић.

Директорка Југословенског драмског позоришта Тамара Вучковић навела је да је изненадни одлазак Небојше Глоговца ненадокнадив губитак за његову породицу, пројатеље, ЈДП, за читав културни и јавни живот ове земље.

"Није прихватљиво да га нема... Неверица, шок, ћутање и даље трају...Овде смо поводом предлога Скупштине града Панчева да Културни центар понесе име Небојша Глоговац. Надам се да ће таква одлука бити донета, навела је Вучковићева.

број коментара 0 пошаљи коментар