Како је Праг утицао на српске сликаре?

У Галерији РТС-а сутра ће бити отворена изложба "Праг и српски сликари" са делима 24 наша уметника који су студирали на Академији ликовних уметности у Прагу и стварали између 1898. и 1939. године.

Раскошна књига и документарни филм "Праг и српски сликари" аутора Ненада Огњеновића прерасли су у истоимену изложбу. Тај триптих истражује утицај Академије ликовних уметности у Прагу на развој српског сликарства.

Прашка ликовна академија за већину наших уметника крајем 19. и почетком 20. века била је престижна уметничка школа, на којој је професор био и чувени Влахо Буковац.

"Углавном су наши сликари са простора бивше Југославије долазили због Влахе Буковца, јер их је он радо примао како код куће, тако и у атељеу", истиче Огњеновић.

Поставку у Галерији РТС-а чине дела Косте Милићевића, Тодора Швракића, Милоша Голубовића, али и Бијелића, Аралице, Коњовића, Хакмана.

У аури Златног града, по аутору изложбе, који је и сам прашки ђак, развијао се код српских сликара посебан сензибилитет.

"Лако је сад отићи и студирати у Прагу, тада није било лако отићи са брдовитог Балкана. Било је потребно пуно енергије и воље да би се дошло до Прага. Праг је ипак тада био центар европске културе, говорило се да све што се у понедељак деси у Паризу, на ликовном плану, све се то у петак видело и у Прагу", каже аутор изложбе Ненад Огњеновић.

"Праг и српски сликари" – у Галерији Радио-телевизије Србије до 13. маја.

број коментара 0 пошаљи коментар