Пет премијера за две недеље у београдским позориштима

Хроничари позоришног живота не памте када је за само две недеље изведено чак пет премијера у београдским позориштима. Нове представе на репертоару, добили су Југословенско драмско позориште, Атеље 212, Народно позориште чак две представе и Звездара театар једну представу.

Нису се ових дана тањили ђонови само глумцима на сцени. Флекице су се истањиле и публици, док је журила из једног у друго позориште.

"Лично мисли да је боље да не буду тако једна за другом, просто, да људи који долазе, мислим на критичаре и новинаре, да имају мало луфта, да одзвони нека представа", каже глумица Светлана Бојковић.

Играјући у новој представи Народног позоришта ''Дом Бернарде Албе'', први пут је радила Лорку. Њена Понсиа, једина је спона између стварног живота и оног који, чувајући част после смрти мужа, намеће Бернарда Алба својим ћеркама, живот затворен и у емоцијама пригушен.

"Она покушава да на известан начин уразуми и помогне тим девојкама, међутим, она је немоћна у односу на врхунску власт, а то је Бернарда Алба", каже Бојковићева.

Дара Џокић као Бернарда Алба, први пут у националном театру. Премијерно као редитељка у драми Народног позоришта и Ана Григоровић.

"Од споља то је савршена фасада, ћерке су дивне, чедне, невине, а изнутра заправо се дешава оно што се свих нас тиче данас, а то је распад породице", каже Ана Григоровић.

У Звездара театру, представа ''Осама - касаба у Њујорку'', по роману Владимира Кецмановића, публику враћа у мирну Босну а затим у време њеног бруталног распада. Прича прати јунаке у покушају да бољи живот пронађу у њујоршком кафеу или вери.

"Ово је прича о нама и има једну универзалну поруку, да усамљеност и осаме нису ствар само нас већ и многих других људи који живе тамо. Зашто људи беже?", рекао је редитељ Дарко Бајић.

"Небитно је које си вероисповести, националности, боје коже, за мене су то лично глупости, једино шта можемо и морамо да будемо, то је да будемо људи", истакао је глумац Андрија Кузмановић.

Звездара театар, позориште глумачких великана, овом представом је отворило сцену за будуће звезде. Једна је већ рођена. Андрија Кузмановић више није само голман Јакша, а ни инспектор Плетикосић. После ове улоге, спреман је и за друге главне јунаке.  

број коментара 0 пошаљи коментар