Изложба кинеског сликара – зближавање источне и западне културе

Слике од латица цвећа – неуобичајена изложба кинеског сликара, темом али и оригиналном техником један од најпопуларнијих културних догађаја у Лондону. Кинески сликар школован на Западу својом уметношћу настоји да зближи источну и западну културу, залажући се за очување природе, која му је и уметничка инспирација.

Тродимензионалне слике уља на платну украшене латицама од пиринчаног папира на изложби у Лондону дочаравају лепоту природе али указују и на пролазност живота.

Дуготрајан је пут до коначног дела, каже кинески сликар који прво кроји латице од пиринчаног папира, мозаички их лепи па посетилац стиче утисак да расцветала поља оживе на рељефном платну.

"На мојим сликама дочаравам дијалог култура истока и запада. Студирао сам у Холандији и као Кинез вечито сам био у између две културе, и то ме је инспирисало. Моје сликарство одражава контраст али и хармонију двеју култура. Супротности се привлаче али су и оригиналност различитих култура. Покушавам целокупном композицијом да постигнем склад и лепоту живљења", каже сликар Цуанг Хонгји.

Игра бојама, како каже сликар, креира и осећања па тако позитивна размишљања којима обилују његова платна обоје и квалитет живота ужурбаног појединца глобалног друштва.

Дијалог са природом али и са многобројним културама представља мост разумевања у плуралистичком свету, порука је изложбе "Зрачење" која промовише очување природе и хармонију мултиетничког друштва.

број коментара 0 пошаљи коментар