Прича о Београду и умеће његових становника

Књижевница Гордана Малетић, Београд доживљава као брод који плови кроз вечност. Зато и њена нова књига за децу и младе, посвећена његовој давној прошлости има наслов "Катарке Београда".

Како су становници Београда, од грнчара, ковача, ткаља, свирача и аласа до филмаџија, путописаца и научника стицали вештине и знања? Како су одрастали и сазревали и својим умећима и живљењем градили дух Београда? На та питања одговара збирка приповедака "Катарке Београда" - својеврсни историјски мозаик Гордане Малетић.

"Мени је било стало да се управо проговори нешто о обичним људима и деци и да се каже и да се волело и патило и живело, лепо и добро и лоше у том дивном граду и раније као што је то случај и данас. Много тога се променило али и многе ствари су остале исте, људи су остали исти на неки начин, наша осећања, наши карактери, све је то исто", каже Гордана Малетић.

За Гордану Малетић истраживање и прикупљање грађе било је занимљиво, јер, како каже, осим историчара мало ко данас зна о некадашњем животу обичног света.

"Било је много ствари које нисам знала, рецимо колико је коштао неки материјал у 18. веку у Београду а мене материјали занимају рецимо, уопште цена робе, дошла сам до тих цена, дошла сам до пописа становниства, рецимо каква су била имена", каже Малетићева.

Приче које је илустровао Коста Миловановић испричане су језиком који духу тог времена и одговара, те је у њима много мање познатих, готово заборављених речи.

Гордана Малетић желела је да млади читалац додирне град и на тај начин, и да читајући о прошлости Београда, почне да се односи према њему с дубљим поштовањем и из другачијег угла осмотри данашњи живот.

број коментара 0 пошаљи коментар