Дејану Илићу уручена награда "Меша Селимовић"

Песнику Дејану Илићу у Народном позоришту уручена је награда "Меша Селимовић" за књигу године за "Долину Плистос" у издању Народне библиотеке "Стефан Првовенчани" (Краљево).

У овогодишњем великом жирију "Вечерњих новости" за књигу године учествовало је 59 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара, а Илићева књига добила је 19 гласова.

Дејан Илић је своју беседу почео речима Меше Селимовића: "Пале су ми на ум књиге, оне нису човјек сав, већ оно што је у њему најбоље, човјек одабраних тренутака".

"Бити изабран од тако великог жирија, под окриљем Меше Селимовића, који је као читалаштво у малом, значи суочити се непосредно с рецепцијом властитог дела. Кад вас тај жири изабере, сигурни сте да се на хоризонту вашег писања указала фигура читаоца", рекао је лауреат.

Како примећује, "нема субјекта без његове другости и нема писца без читаоца", те додаје да на "на бродском ужету књижевности то два главна чвора – писац и читалац".

"Обично се не познају, али не могу један без другога и сваки читалац могао би у сваком тренутку постати писац. Таква је природа књижевности, никада се не зна када ће се покренути њен точак судбине", поручио је Илић.

Подсетио је на речи Селимовића да је "најтеже се говори о ономе што те се највише тиче", те сматра да је писање управо то: "Говорити о ономе чиме смо означени, о ономе што нам је животно важно".

О Илићевој "поезији парадоксалног минимализма" говорила је критичар Душица Потић, док је песник и критичар Марјан Чакаревић, анализирајући стваралаштво лауреата, говорио о томе шта је модеран песник.

Награду, која се састоји од плакете – рељефа са ликом Меше Селимовића (рад вајара Банета Савића), Повеље и новчаног износа, Илићу је уручио Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник Компаније "Новости".

Одломке из награђене књиге читао је драмски уметник Небојша Кундачина.

број коментара 0 пошаљи коментар