Обележен Дан Српског народног позоришта

Доделом медаља "Јован Ђорђевић" и других годишњих признања и награда истакнутим уметницима и радницима у Српском народном позоришту (СНП), као и свечаном академијом обележен је Дан тог театра који је основан пре 157 година.

Златна медаља "Јован Ђорђевић" уручена је академику и композитору Дејану Деспићу за уступање ауторских права СНП-у на извођење музике за комичну оперу у два чина "Поп Ћира и поп Спира".

Таквом медаљом одликован је и бивши директор Музичког центра СНП-а и некадашњи управник тог театра Душан Белић за повратак Драме у конкуренцију Југословенских позоришних игара за време његовог управниковања.

Белић је заслужан и за припрему прославе 125. годишњице СНП-а, укупан допринос унапређењу оперско-балетског репертора, као и за залагање да грчки композитор Микис Теодоракис уступи права на извођење музике за балет "Грк Зорба", која се изводи у СНП-у и уцентру "Сава".

Народно позориште из Београда, такође је одликовано златном медаљом "Јован Ђорђевић" поводом обележавања века и по постојања тог театра, али и за изузетан допринос у развоју културе и континуирану сарадњу са СНП-ом. 

Са свечане академије председник Покрајинске владе Игор Мировић је поручио да се обележавајући Дан СНП-а, заправо још једном одаје почаст глумцима који су, више од века и по, чували и сачували свој театар, а чувају га и данас. 

"Почаст не одајемо само глумцима, већ и солистима, диригентима и члановима оркестра и хора Опере, члановима Балетског ансамбла и запосленима у свим другим сегментима који чине ово позориште и без којих остваривање његових програма и његове узвишене мисије не би било могуће", казао је Мировић.

Он је нагласио да се не сме заборавити ни допринос Светозара Милетића, Стевана Брановачког, Јована Јовановића Змаја и родоначелника идеје о оснивању првог српског професионалног театра и његовог првог управника Јована Ђорђевића, али ни допринос свих оних који су пре 157 година, гледајући испред свог времена, ударили темеље СНП-а. 

"Захваљујући свима њима, СНП је предано и постојано чувало углед једне од наших најзначајнијих културних институција, преузевши и улогу својеврсног генератора развоја нашег театра у много ширем смислу. Покрајинска влада на чијем сам челу потпуно је свесна своје улоге и своје одговорности да обезбеди услове за нормално функционисање и развој Српског народног позоришта, а чаролију игре у свим њеним облицима, и данас и у времену које долази, остављамо вама који га чините", рекао је председник Покрајинске владе на свечаној академији упосленицима тог театра.

Управик Српског народног позоришта др Зоран Ђерић рекао је да је позориште имало и треба и даље да има кључну позицију у националној култури, јер се кроз њега рефлектује не само садашњост, већ и наша прошлост, али да од њега зависи и наша будућност.

број коментара 0 пошаљи коментар