Инострани оперски певачи и диригенти гости Народног позоришта

У позориштима широм света данас, на Светски дан позоришта, чита се порука неког уметника. Ове године британског глумца, редитеља и писца Сајмона Мекбарнија. У Народном позоришту, у сусрет 150. сезони, у операма гостују многобројни инострани певачи и диригенти. Сутра Елена Мошук премијерно у улози Леоноре у Вердијевом "Трубадуру".

Само до краја овог месеца, у актуелној сезони Народног позоришта, гостује 14 певача и троје диригената, највише из Италије, али и из Бугарске, Грузије, Швајцарске, Албаније. И бројни наши уметници ангажовани у иностраним оперским кућама чести су гости београдске сцене.

"Где год да гостујем, доносим 30 година искуства, доносим свој глас, за који се надам да ће се допасти публици и доносим своје виђење улоге коју тумачим. Обично су то два сукобљена погледа на ту улогу - мој и редитељев. Волим да поштујем партитуру, док редитељи данас често имају другачији приступ. У том сукобу се најчешће и нађу најбоља решења", сматра Карло Коломбара из Италије.

Елена Мошук наводи да, сваки пут када пева улоге у другим оперским кућама, у различитим поставкама, уз друге колеге и диригенте, добија нове идеје.

"Улога сазрева и никада није иста. Публика кроз различите извођаче може да чује другачије, нове интерпретације јер је нама глас инструмент, као виолина виолинистима", додаје Мошук.

Оба ова уметника интензивно наступају у Скали, Метрополитену, Бечкој опери, Хонг Конгу. Као својеврсни номади, приближавају, за много мање хонораре него у свету, међународну сцену домаћој публици.

"Тиме показујемо колико је опера Народног позоришта део европске и светске породице оперских кућа које могу да угосте такве уметнике на највишем нивоу. С друге стране, наши уметници певају, ја верујем, 30 одсто боље са оваквим гласовима и са оваквим звездама. Уметници који долазе овде отварају врата нашим уметницима да гостују у иностранству", напомиње Дејан Савић, управник Народног позоришта и диригент.

Наши уметници, чланови Опере народног позоришта, само ове сезоне наступили су више пута у Варни, у Бугарској, али и у Русији, Италији и Румунији.

број коментара 0 пошаљи коментар