Награда "Јован Ћирилов" за грчког кореографа

Визуелни уметник, редитељ и кореограф Димитрис Папајоану, добитник је награде "Јован Ћирилов – за корак даље", коју додељује београдски Фестивал игре. Награда се додељује за најбољу кореографију на фестивалу, односно за кореографско решење комада "Нигде", коју је холандска компанија "Интроденс" извела на прошлогодишњем фестивалу.

Димитрис Папајоану је нагласио да је почаствован јер му је уручено вредно признање.

"Веома сам почаствован јер када стварамо, ми не размишљамо о наградама. Привилеговани смо тиме што нам је дата могућност да нас радо упозна публика широм света", рекао је Папајоану.

Премијерка Ана Брнабић честитала је Београдском фестивалу игре (БФИ) важан јубилеј – 15 година успешног рада.

"За то време БФИ је израстао у један од културних култних брендова Београда и Србије и без сумње постао један од најважнијих европских фестивала уметничке игре. Захваљујући Аји Јунг и фестивалу и свима који га подржавају, Београд је постао престоница уметничке игре", рекла је Брнабићева.

Истакла је да јој је посебно драго што се представе у оквиру фестивала играју и у Новом Саду што је, како каже, важан допринос децентрализацији културе.

Премијерка је истакла да нема одрживог развоја без културе и без неговања и подршке креативности, индивидуалности и образовања.

"Култура и креативне индустрије имају огроман потенцијал за економски развој, девизни прилив, запошљавање, ребрендирање Србије, развој туризма и културну дипломатију. Они су посебно важни за промоцију Србије у свету и представљање једне нове другачије Србије. То ће бити тема конференције о креативним индустријама која се сутра одржава у Београду и која ће окупити наше највеће стручњаке", рекла је Брнабићева.

Аја Јунг оснивач БФИ рекла је да је Јован Ћирилов био строг критичар и пријатељ.

"Овом наградом београдског фестивала игре, који заправо није замишљен као такмичарски фестивал, и то никада неће ни бити, желели смо да сачувамо тај Јованов тренутак процене једног позоришног дела, једног уметничког постигнућа које је способно да читаву уметност поведе невидљивим корак даље или више", рекла је Аја Јунг.

број коментара 0 пошаљи коментар