Награда "Јован Ћирилов" Димитрису Папајоану

Oдлуком стручног жирија награда "Јован Ћирилов" припала је грчком визуелном уметнику, редитељу и кореографу Димитрису Папајоану за корак даље 14. Београдског фестивала игре. Њему ће признање бити уручено 12. марта у Скупштини града Београда.

Папајоану је награђен за комад "Нигде" који је извела холандска трупа "Интроданс", у Центру "Сава", 29. марта прошле године.

"Оно што чини рукопис Димитриса Папајоануа посве посебним, јесте способност да креира чисту магију са минималним средствима. Кратка, али импресивна сцена у овој продукцији, савршена је илустрација: дуги низ играча открива и свлачи један пар, док руке ансамбла формирају очаравајуће усталасало море", наводи се у саопштењу жирија. 

Са чврстим коренима у области ликовне уметности, Димитрис Папајоану (Атина, 1964) је у раној младости постао познат као стрип цртач и сликар, да би касније своју пажњу усмерио ка сценским уметностима као директор, кореограф, извођач и дизајнер сценографије, костима и светла. 

Основао је Плесни театар "Едафос" 1986. године, трупу која је постала покретач његових јединствених продукција - хибрида експерименталне игре, физичког театра и сценске уметности. 

Трупа је постојала 17 година и оставила неизбрисив траг на грчкој уметничкој сцени. 

Међу најширом јавношћу, Папајоану је постао славан као креатор церемонија отварања и затварања Олимпијских игара у Атини, 2004. године. 

Његове 23 позоришне продукције које су настале до данас, покривају спектар од интимних комада до масовних спектакала који су укључивали хиљаде перформера и одигравале се на сасвим различитим местима, од познатих андерграунд простора до античког театра у Епидауру, од олимпијских стадиона до париског "Théâtre de la Ville"  и Театра "Олимпико" у Вићенци. 

Од 2015. до 2017. године његове продукције "Мртва природа" и "Основна садржина" су гостовале у Европи, Јужној Америци, Азији и Аустралији. 

Представа "Мртва природа" приказана је и у Београду, у оквиру 13. Београдског фестивала игре. 

У мају прошле године у Атини је представио своју нову представу "Велики кротитељ". 

Папајоануу ће 12. марта у Скупштини града бити уручена статуа коју је креирала млада вајарка Андреја Прокопијевић.

Под слоганом "Престоница", Београдски фестивал игре, у оквиру свог петнаестог издања, које почиње 15. марта, представиће публици 15 трупа из Израела, Грчке, Холандије, Кине, Норвешке, Аустралије, Велике Британије, САД, Данске, Пољске, Белгије, Немачке, Италије и Канаде које долазе са 24 нове кореографске поставке.

број коментара 0 пошаљи коментар