Строго поверљиво писмо Милутина Гарашанина у "Адлигату"

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат", у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања, откупило је изузетно важно, строго поверљиво, писмо председника владе и министра иностраних послова Милутина Гарашанина из 1886. године.

Председник и оснивач "Адлигата" Виктор Лазић наводи да у писму Милутин Гарашанин говори о промени власти у Бугарској и о покушајима Русије да прошири свој утицај на Балкану, чега се Србија, у то време окренута Аустроугарској, веома плашила.

Писмо је упућено господину Лазару Ђокићу, начелнику округа ваљевског, и на његовом крају Гарашанин је написао:

"Ово писмо по прочитању повратите ми одма, а за тајну његову стојите ми лично одговорни".

Лазић наводи да су веома ретка писма која су толиког степена поверљивости, да их чак пошаљилац захтева назад.

"Верујемо да ће проучавање овог значајног писма, као и других докумената које поседујемо из овог периода, додатно осветлити нашу историју коју, свакако, недовољно познајемо", рекао је Лазић.

У "Адлигату" се налази једна од најважнијих збирки српске архивске грађе која укључује важан део архиве породице Гарашанин, док се други део налази у САНУ.

Архива овог удружења располаже нарочито значајном документацијом живота и рада политичара Милутина Гарашанина, мада се, међу више стотина докумената, могу видети и странице исписане рукописом Илије Гарашанина, најпозначајнијег српског политичара 19 века, писца "Начертанија".

Посетиоци "Адлигатових" музеја могу чак видети и целу француску енциклопедију у 20 томова која је некада красила кабинет овог српског председника владе.

број коментара 0 пошаљи коментар