Премијерно изведен комад "Месец дана на селу"

Представа "Месец дана на селу" Ивана Сергејевича Тургењева у режији Иве Милошевић премијерно је изведена вечерас у Југословенском драмском позоришту.

Редитељка преиспитује шта је заљубљеност, да ли је осећање досаде плодно тло за заљубљивање, да ли је живот за оне који имају, постао превише лак и да ли је та лакоћа извор досаде или усамљености, да ли је у питању глад за доживљајима.

Кроз лик Наталије Петровне, у тумачењу Мирјане Карановић, Милошевић показује "како се душа буди и доживљава своје пролеће када смо заљубљени, осећање да раније правог живота није ни било, а контрола разума бива уздрмана".

Редитељка поставља питање и да ли, када нам живот постане колотечина и када чезнемо да нас нешто или неко однесе одавде, да ли смо тада пријемчиви за љубав и како љубав човека истовремено уздиже у његовој лепоти и огољава беду његове егзистенције.

За неке ликове у комаду љубав је извор наде у бољу будућност, за некога је занос у којем привремено изгуби себе да би се потом поново успоставио, неко бива разочаран, неко пристаје на илузију, а неко је захвалан што се захваљујући љубави поново осетио живим.

Публика је дугим аплаузом поздравила ансамбл у коме су, уз Карановићеву, играли Светозар Цветковић, Марко Јанкетић, Милица Гојковић, Бранка Петрић, Марко Баћовић, Срђан Тимаров, Милена Васић, Дубравко Јовановић, Ирфан Менсур, Бојан Лазаров, Марија Кланац и Павле Орлић.

Сценограф је Горчин Стојановић, костимограф Борис Чакширан, композитор Владимир Пејковић.

број коментара 0 пошаљи коментар