Илустрована књига о животу Светог Саве

У новој едицији чачанске Пчелице "Изворник српске духовности" објављена је књига теолога и вероучитеља Ђорђа Чоловића "Свети Сава – од принца до свеца". Аутор је сачинио систематичан и информативан преглед богатог живота првог српског архиепископа и просветитеља приступачан деци а драгоцен и одраслима.

Млади читалац у књизи може пратити духовни развој Светог Саве, од дечака до зрелог и угледног светогорског монаха, али се упознаје и са његовим разноврсним активностима на пољу религије, науке, образовања, здравства, књижевности, задужбинарства.

Посебан допринос аутора у представљању животописа Растка Немањића јесте његово настојање да дочара осећања која су постојала међу члановима породице, каже историчарка Ивана Спасовић.

"Нарочито у доба детињства Растка и његове браће када је представљен лик мајке са њеним пореклом, њеним образовањем и свим што је желела да пренесе васпитавајући своју децу а што их је изградило као личности. Кад се Растко замонашио, постао монах Сава на Светој гори и када му се тамо придружио отац, опет је део који дочарава емоције", објашњава Спасовићева.

Аутор пише и о прославама Савиндана које су устаљене од средине 19. века у Србији, врло поштоване и међу Србима у Угарској.

"И мислим да је посебно лепу пажњу аутор посветио настанку химне о Светом Сави односно верзијама те песме, њеним стиховима који се приписују Корнелију Станковићу", истакла је Спасовићева.

Књигу Ђорђа Чоловића, у којој је и избор народних прича о Светом Сави илустровао је Мијат Мијатовић.

број коментара 0 пошаљи коментар