Директорка Народног музеја у 2018. очекује отварање и прву тематску изложбу

Народни музеј у Београду већ извесно време је ограђен и немогуће је прићи главном улазу, мајстори улазе и излазе, у унутрашњости здања се ужурбано ради, како би национални музеј, након вишегодишње реконструкције, коначно био отворен за јавност, према најавама – крајем јуна.

Запослени, који су тренутно распоређени по различитим установама, једва чекају да извођачи радова заврше и иселе се крајем марта, како би се они посветили реализацији сталне поставке. Да се убрзано ради у националном музеју уверила се и екипа Танјуга. 

"Од тог момента креће посао усмерен на сталну поставку. Сви ће потом заборавити колико је било комплексно и тешко извести све те радове, већ ће сви очекивати да виде сталну поставку. За то је потребно неколико месеци", наводи директорка Бојана Борић Брешковић.

"Људи су скептични, не верују да ћемо музеј заиста отворити", каже директорка Борић Брешковић док ставља шлем на главу и заједно са надзорником радова води чланове Танјугове екипе у један од депоа Народног музеја.

"Овде ће бити смештена збирка српске уметности 18. и 19. века, врло значајна збирка која ће 2018. бити у целини публиковна. То је за нас велики задатак, а значај овог простора је исти као и свих осталих депоа Народног музеја који су опремљени на најсавременији начин и дела која буду ускоро премештена у ове депое имаће, складно музеолошким назорима и условима, најбољи могући третман", наглашава Борић Брешковићева.

Она подсећа да је фасада обновљена 2015. и рестаурисана на начин на који је било неопходно и у складу са чињеницом да је сама зграда националног музеја културно добро од великог значаја.

Средином 2016. године су започети радови у унутрашњости музеја који су до сада више од 80 посто завршени.

Борић Брешковићева посебно истиче да ће Народни музеј имати улаз из Васине улице који је добро познат свима који су долазили на изложбе организоване у Атријуму музеја након затварања сталне поставке 2003. године, а након обиласка музеја, посетиоци ће излазити према Тргу Републике.

"Биће оспособљен тај изванредан излаз са архитектонским степеништем које свакако не би требало бити никад заборављено, а сада ће бити веома видљиво јавности", рекла је директорка Народног музеја, додавши да ће након свих радова та институција постати савремени европски музеј.

Борић Брешковићева очекује да ће извођачи радова напустити објекат музеја 31. марта.

Свеобухватна стална поставка

Она је нагласила да стална поставка треба да представи развој културе на овом подручју од праисторије до 20. века, а фокус им је на томе да национална култура добије посебан израз и да на тај начин представе оно што је наше национално биће.

"Стална поставка подразумева хронолошки низ што значи да би у Атријуму имали археолошку поставку – развој културе на овом тлу од праисторије до антике, затим ћемо на првом спрату имати нашу средњовековну уметност која ће бити разграничена по одговарајућим темама. Будући да на првом спрату музеј има више просторија, свака просторија ће имати свој назив", каже Борић Брешковићева.

На другом спрату ће бити представљена уметност 18. и 19. века, као и југословенска уметност 20. века.

"После много времена биће обновљена поставка стране уметности, а посебна занимљивост је што у Атријуму постоје трезори из времена када је Народни музеј био банка и који ће бити претворени у изложбене депое. Задржаћемо утисак правог трезора и ту ћемо представити избор из изузетно богате колекције нумизматичког материјала који креће од почетка ковања до 20. века са драгоценом збирком медаљарске уметности", открила је Борић Брешковићева.

Тако ће после 15 година од затварања сталне поставке и пола века од последње реконструкције Народни музеј јавности представити своју богату колекцију која обухвата 400.000 археолошких, историјских, нумизмитичких предмета, дела примењене уметности, старе и ретке књиге, као и изузетну документарну грађу.

Пројекат рестаурације, санације и адаптације зграде Музеја обухватио је обимне грађевинско-занатске радове на свим етажама, укључујући замену дотрајалих инфраструктурних инсталација, увођење нових савремених система, санацију и адаптацију кровних површина и свих простора намењених смештају и презентацији културних добара.

Борић Брешковићева је за 2018. годину, поред отварања Народног музеја и презентације сталне поставке, најавила и значајну изложбу у Аквилеји, где ће од марта до јуна бити представљен сјај антике у Србији.

"Очекујемо и већ дуже време смо у разговорима те имамо добре назнаке да бисмо крајем године могли да у Народном музеју угостимо једну кинеску изложбу што би била круна 2018. године", рекла је Борић Брешковићева.

број коментара 0 пошаљи коментар