Ретроспектива радова Марине Абрамовић у МСУ у септембру 2019.

Музеј савремене уметности, уз подршку Владе Републике Србије, Министарства културе и информисања и премијерке Ане Брнабић, постигао је договор са уметницом Марином Абрамовић о организацији њене ретроспективне изложбе у Музеју савремене уметности на Ушћу.

Изложба ове реномиране уметнице биће отворена у септембру 2019. и трајаће до јануара 2020. године, што је својеврстан повратак Марине Абрамовић у Србију, где је последњи пут самостално излагала 1975. године.

Преговори са Марином Абрамовић започети су пре више месеци, а завршени током посете председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић Краљевини Норвешкој, у новембру 2017. године, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Премијерка Брнабић и в. д. директора Музеја савремене уметности Слободан Накарада, који је био у делегацији председнице Владе баш због преговора, присуствовали су отварању изложбе "Чистач" Марине Абрамовић, у Уметничком центру "Хени Онстад" близу Осла.

Брнабићева је лично позвала Марину Абрамовић да поново, после много година, излаже у Србији, како би и домаћа публика имала прилику да се упозна са њеним радом.

Као резултат преговора, ретроспективна изложба "Чистач" – која ће бити постављена у свега седам градова у Европи: Копенхагену, Ослу, Бону, Фиренци и пољском граду Торуни – завршиће се у Музеју савремене уметности у Београду.

Изложба ће садржати цртеже, слике и инсталације настале током целе каријере Марине Абрамовић, укључујући и период стварања у Београду, током седамдесетих година прошлог века.

Брнабићева наглашава да је изложба Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности у Београду, још једна потврда нове културне политике коју негујемо.

"Култура је један од стубова развоја успешног друштва, развој креативног мишљења, поштовање и разумевање различитости и Влада Србије ће наставити да јој посвећује посебну пажњу", истакла је премијерка.

Председница Владе је такође оценила да је организација изложбе Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности, порука и младим уметницима да могу да рачунају на институције културе у Србији, а не само у иностранству.

"Ово је показатељ за наше уметнике да држава има озбиљну намеру да негује уметност и културу и да препознаје и подржава квалитет у савременом стваралаштву", закључила је Брнабићева.

"Чистач" је пројекат од међународног значаја, који ће симболично означити повратак Музеја савремене уметности на светску уметничку сцену, изјавио је в. д. директора МСУБ Слободан Накарада.

број коментара 0 пошаљи коментар