Врањски глумци и даље без зграде позоришта

Позориште "Бора Станковић" у Врању изгорело је пре пет година у подметнутом пожару. Зграда још није реконструисана, иако су прошли сви планирани рокови. Глумци раде ван своје куће, учествују на фестивалима, освајају награде. Једино су позориште из Србије које је недавно гостовало на фестивалу у Високом, у Босни и Херцеговини.

Први пут пред публиком у Високом на фестивалу "Дани Заима Музаферије" – две глумице из Врања у представи "Љубави Џорџа Вашингтона". Публика их је, кажу, испратила овацијама, загрљајима и пољупцима.

"И у тим тренуцима, ми обични људи, глумци, заборавимо на то колико нам је тешко да радимо у овим околностима у нашем граду", истиче глумица Жетица Дејановић.

Зграда позоришта реконструише се од 2014. године. Седма од девет фаза деконтаминације – још траје. Глумци нису стали, на домаћим и страним фестивалима освајају награде. Недавно су у Русији освојили Гран при за представу "Три сестре".

"Једина мотивација да не станемо, да идемо даље, да газимо колико год можемо је да се оствари та једина жеља коју имамо – да нам се зграда коначно заврши", каже глумица Радмила Ђорђевић.

До остварења глумачког сна након деконтаминације, следе још две завршне фазе реконструкције позоришта. Друга подразумева постављање електро, водоводне, канализационе и топлотне инсталације.

"Динамика наставка свих тих радова зависи од средстава која буде издвојио град. Ми смо спремни, руководство града жели да учествује, али то је немогуће. Мораћемо да тражимо помоћ државе или страних донатора", наводи помоћник градоначелника Врања Славољуб Стојменовић.

Трећа фаза обнове обухвата опремање позоришта. До тада ће глумци и даље представе играти у Дому војске и Омладинском културном центру.

број коментара 0 пошаљи коментар