Потписани протоколи о сарадњи националних институција културе Србије и РС

На основу Меморандума о сарадњи између Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства просвете и културе Републике Српске за период 2017-2021. године данас су у Бањалуци потписани протоколи о сарадњи између националних институција културе две земље.

Протокол о сарадњи у области информационих система непокретних културних добара потписан је између Републичког завода за заштиту споменика културе и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа, а о дигитализацији културног наслеђа између Музеја Војводине и Музеја Републике Српске.

О размени обавезног примерка протокол је потписан између Народне библиотеке Србије и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Потписан је и протокол између Народног позоришта у Београду и Народног позоришта Републике Српске.  

Помоћник министра културе Србије за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности Дејан Масликовић истакао је да је суштина потписаних споразума у интензивирању и успостављању конкретне сарадње и заједничког деловања у култури. 

"Протоколи стварају могућност да информациони системи развијени за управљање покретним и непокретним културним добрима буду јединствени, а размена обавезног примерка публикација две Народне библиотеке представља стратешко опредељење", рекао је. 

Масликовић је оценио да сарадња на пољу уметности представља употпуњавање културне сцене две земље.

Министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић такође сматра да ће потписани протоколи значајно унапредити области културе на које се односе, а самим тим целокупан културни систем.

Малешевић је подсетио да је Меморандум о сарадњи између два министарства потписан у циљу стварања бољих услова за даље јачање културне размене и успостављања директних контаката између националних установа културе из свих области уметности и културног наслеђа, са посебним акцентом на редовну размену програма и пројеката између установа културе, који су регулисани закључивањем ових протокола.

Делегација Министарства културе и информисања са представницима националних институција културе се налази у дводневној посети Републици Српској.

број коментара 0 пошаљи коментар