Музичари из пет земаља ангажовани за премијеру "Орфеја"

Вечерас у "Мадленијануму", први пут у Србији, изводи се Монтевердијева опера "Орфеј". Занимљиво је да ће певаче пратити инструменталисти на оригиналним, барокним инструментима. Због специфичности извођења, ангажовани су музичари из пет земаља.

"Корнетисти, потребни сте нам!" – гласио је помало забринут позив преко Фејсбука корнетистима, којих је, међу професионалцима, данас свега стотињак на свету. За овај инструмент, код нас, још нема извођача. Корнет је дувачкки инструмент. Усник је веома узак, висина тона се одређује уснама. Размак између прстију је много већи, чак и кожа надланице треба више да се развуче.

"Један српски музичар, чија је рука много већа од моје, није могао да постави адекватно прсте. На усник се дува као код лимених дувача, али се прсти постављају као код флауте. Ово је инструмент на пола пута између лимених и дрвених. На корнету може да се свира високо и ниско, јако и тихо, мекано, тон му је приближнији људском гласу него било ком инструменту", каже корнетиста Џереми Вест.

Прича о Орфеју који одлази у подземни свет по своју љубав Еуридику, али крши услов да се при изласку не осврне и не успева у намери, обрађена је од Глука до Стравинског и касније.

"Монтевердијев 'Орфеј' је предиван у свом инструменталном колориту, предивна прича. Публика треба да дође зато што је ово једно огромно, огромно искуство и велика инспирација за све нас", каже Предраг Госта, уметнички директор Нове београдске опере.

Опера "Орфеј", која спада међу најстарије сачуване опере, изводи се у копродукцији Нове београдске опере и Театра "Мадленијанум", у години када се обележава 450 година од рођења Клаудија Монтевредија.

број коментара 0 пошаљи коментар