Виртуелно представљање археолошких збирки Народног музеја Топлице

Пројекат "3Д дигитализација и виртуелно представљање археолошких збирки и локалитета", који су урадили Математички институт САНУ и Народни музеј Топлице у Прокупљу, а којим су обухваћени објекти из археолошке збирке поменутог музеја и са археолошког налазишта Плочник, представљен је у Министарству културе и информисања.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић истакао је да тај пројекат афирмише важан концепт Министарства, а то је децентрализација културне политике и пружање помоћи такозваним мањим клултурним срединама.

Aли, нагласио је, нема мањих и већих културних средина а целокупни културни живот у Србији и заштита културног наслеђа морају се одвијати на јединственим принципима.

Вукосављевић је рекао да иновативан пројекат "3Д дигитализација и виртуелно представљање археолошких збирки и локалитета", чију је реализацију помогло Министарство, илуструје примену нових технологија и један је од првих пројеката те врсте.

"Стратешки је важно да се у представљању културног наслеђа користе најмодерније технологије и да се наше заиста богато културно наслеђе представи млађим нараштајима, да се образују и да стекну навику конзумирања, препознавања и прихватања културних садржаја. Дигитална технологија је одличан алат за анимирање и развијање нове публике и представљање наше културе у свету што су битни стратешки циљеве културне политике", истакао је министар.

Вукосављевић је додао да је данас представљени пројекат само један од сегмената активности Министарства у дигиталној трансформацији установа културе.

Пројекат је обухватио неколико сегмената - скенирање спољашности локалитета Плочник, снимање комлекса Латинске цркве у Прокупљу, снимање унтрашњости Латинске цркве и 3Д скенирање малих предмета пронађених на локалитетима.

Директор Математичког института САНУ Зоран Огњановић је рекао да пројекат "3Д дигитализација и виртуелно представљање археолошких збирки и локалитета" представља начин увођења нових технологија у област дигитализације, чиме се на одређен начин чува културно наслеђе и представља најширој публици.

3Д анимацијом музејских предмета пронађених на неолитском налазишту Плочник и виртуелном презентацијом тог археолошког налазишта, Народни музеј Топлице је, према речима његовог директора Дарка Жарића, желео је да на најбољи начин упозна заинтересоване стручњаке у будуће посетиоце са наслеђем Топличког округа који је познат по "занимљивој историји, недовољно истраженој и слабо представљеној јавности".

"До сада смо фотоапаратима и скенерима дигитализовали музејске предмете, а путем сајта и Фејсбука покушали да боље презентујемо оно што поседујемо у Музеју. Ово је почетак много напредније презентације експоната са мета подацима и виртуелном презентацијом археолошког налазишта Плочник и поставки Музеја", рекао је Жарић, захваливши Министарству које је током ове године издвојило седам милиона динара за пројекте из области културе у Прокупљу.

Данас је представљен и електронски водич - унапређена верзија аудио водича који омогућава навигацију, обухвата текстуелне информације, фотографије, видео материјале, може служити за приказивање интерактивних 3Д модела и бити од помоћи водичима.

Суштина је, како објашњавају запослени у Музеју, да се промени улога посетилаца, да они од посивних посматрача постану активни учесници и креирају садржај поставке према својим интересовањима, што је прилагођено новим генерацијама навикнутим на динамичније садржаје.

број коментара 0 пошаљи коментар