Уручене награде Јану Фабру, РТС-у плакета Битефа

Награда 51. Битефа, Гран при "Мира Траиловић" и "Политикина" награда за најбољу режију, уручене су редитељу Јану Фабру за представу "Олимп", у славу култа трагедије". Чувеном белгијском редитељу, који је још једном захвалио РТС-у на јединственом подухвату и изузетно професионалном преносу представе која траје 24 сата, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма уручио је снимак представе. РТС је добио још једно признање – плакету Битеф фестивала.

Јан Фабр је, захваљујући на наградама које су му уручене у "Калдрма бару" у Скадарлији, истакао да је увек задовољство доћи у Београд, где је први пут боравио 1985. године.

У присуству једне од чланица своје интернационалне трупе Иване Јозић, Фабр је првенствено захвалио својим играчима и глумцима који су потпуно посвећено радили 12 месеци, сваког дана, од 11 сати до три сата после поноћи на представи "Олимп", додавши да они представљају нервну ћелију представе.

Фабр је захвалио и Битеф фестивалу и пожелео им да наставе да иду даље и буду све снажнији.

Уметнички директор Битеф фестивала Иван Меденица подсетио је на одјек који је спектакуларна Фаброва представа имала и нагласио да је захваљујући њој и 24-часовном директном преносу на програму РТС 3 "Битеф изашао из уже сфере културе и уметности и постао главна друштвена тема данима након извођења".

"Олимп" је проглашен најбољом представом 51. Битефа и од стране публике, а Меденица је рекао да је при крају извођења у сали Центра "Сава" било 2.000 људи, док је директан пренос пратило 200.000 људи.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић истакао је да је "Олимп" најдужи пренос који је Радио-телевизија Србије реализовала у својој историји и уручио Фабру снимак у фул ХД резолуцији.

Брадић је најавио да ће у децембру у пет термина, суботом од 23 часа, емитовати најбоље делове "Олимпа".

Меденица је рекао да су увелико у току припреме за 52. издање Битеф фестивала и да ће прве контуре представити у децембру у Риму где ће бити уручена Европска награда за позориште (Premium Europa per il Teatro) и том приликом Битеф фестивал ће прославити 50 година од доношења акта којим је установљена манифестација.

Најавио је да ће 13. децембра у Палати "Венеција" бити одржан велики међународни скуп посвећен 50-годишњици Битефа уз учешће уметника који су дали значајан печат фестивалу и истакао да је Битеф једини међународни фестивал који је добио Европску награду за позориште.

Меденица је за недељу дана најавио донаторско вече у хотелу "Square Nine", које организују са својим главним спонзором "I&F McCann Grupom" са жељом да средствима прикупљеним на аукцији уметничких дела допуне буџет фестивала који ће, судећи по информацијама које су добили од свог оснивача Града Београда, следеће године свакако бити већи.

број коментара 0 пошаљи коментар