Ремек дела на поклон Галерији Матице српске

Колекција Галерије Матице српске богатија је од данас за 83 уметничка дела, која су поклон компаније "Таркет" из Бачке Паланке и која су проглашена за културно добро Србије. Потписивању протокола о донацији колекције присуствовала је председница Владе Србије.

Премијерка Ана Брнабић је истакла да је Влада Републике Србије на иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије пронашла порески модел по коме је компанија ослобођена додатних финансијских трошкова, јер још увек не постоји законом регулисане пореске олакшице за донаторство.

"Сада су 83 ремек дела српске уметности власништво Галерије Матице српске односно свих грађана Србије", рекла је Ана Брнабић, оценивши данашњи догађај изузетно важним за Републику Србију.

Премијерка је нагласила да нема одрживог развоја земље без фокуса на културу и да се без ње не можемо надати да ћемо на дугорочном плану имати развој.

Министар културе Владан Вукосављевић сматра да данашњи догађај враћа донаторство на велику сцену.

"Овим гестом су се господин Павичић (дугогодишњи директор ‘Синтелона' Никола Павичић) и компанија 'Таркет' уписали златним словима у грамату српске културе чиме ова колекција од данас припада свима нама. Хвала им на томе", рекао је министар.

Председник Покрајинске владе Мировић изразио је задовољство што су успели заједничким ангажовањем Галерије Матице српске, компаније "Таркет" и свих нивоа власти да сачувају и представе значајну колекцију српске уметности и додао да ће са таквом подршком наставити и на сличним пројектима у будућности.

Управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски је истакла да је за Галерију потписивање акта са компанијом "Таркет" историјски догађај због квалитета колекције коју су примили, али и због тога што су успели да направе велики корак напред и покажу да су "наша држава и наше друштво спремни за овакве промене - за сарадњу привредног и државног сектора".

"У колекцији се налази 83 уметничка дела најзначајнијих уметника српске уметности 20. века - Петра Лубарде, Надежде Петровић, Мила Милуновића, Зоре Петровић, Ристе Стијовића, Петра Омчикуса као и иконе српских, руских и бококоторских иконописаца", навела је Палковљевић Бугарски.

Генерални директор комапније "Таркет" Мирослав Окука је рекао да поклоном Галерији Матице српске настоје да додатно оснаже суштинске вредности у друштву.

"Уверени смо да ће стручни тим Галерије Матице српске, који је и до сада бринуо о колекцији 'Таркет', додатно увећавати њену вредност, тиме што ће је излагати и чинити доступном љубитељима уметности и широј публици. Брига о културном наслеђу је заједнички задатак свих нас и један је од најважнијих предуслова за очување идентитета нашег друштва", нагласио је Окука.

У кратком обиласку Галерије председници Владе је представљена стална поставка српске уметности 18. и 19. века и део њених активности на пољу конзервације на примеру пројекта "Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму" чији резултати ће премијерно бити представљени јавности сутра приликом обележавања Дана Галерије и 170 година њеног постојања.

Премијерка се упознала и са активностима Галерије на пољу едукације и рада са децом и младима, као и методологијом чувања и проучавања уметничких дела у депоима, а на примеру уметничке колекције компаније "Таркет".

број коментара 0 пошаљи коментар