Завршен сајам књига у Фрaнкфурту – више од 270.000 посетилаца

Свечаном доделом награде за мир Немачког удружења издавача и књижара канадској ауторки Маргарет Атвуд, у Франкфурту је завршен 69. сајам књига. Наступили су издавачи из 106 земаља, а према првим проценама било је више од 270.000 посетилаца.

Још једно признање у рукама је ауторке више од 40 књига, романа, поезије, есеја. "Човечност, правда, и толеранција обликују њен приступ свету", записано је између осталог у образложењу. Светлу позорнице претходила су блицеви фоторепортера и питања новинара.

На питање како види улогу писца данас, Атвудова каже да писци имају утицај али да га не доносе романи.

"Та дела помажу да размишљаммо о свом времену. Било да пишете о прошлости или о будућности пишете о вашем времену а то утиче на појединца", каже Маргарет Атвуд.

А с напетошћу којом прате његовог јунака чекали су последње вече сајма љубитељи трилера Дена Брауна. Представио је нови роман "Порекло".

На питање шта је тајна његове робне марке, браун каже да не покушава да буде Фокнер или Достојевски.

"Пишем приче какве бих и сам волео да читам", рекао је Ден Браун.

У новом роману сусрећемо с питањем куда идемо.

"Били бисмо наивни ако верујемо да технологија неће бити злоупотребљена. Ипак, желим да верујем да иако може да дигне свет у ваздух то неће учинити, да је више конструктивне него деструктивне енергије", навео је Браун.

Књижевни јунаци оживели су на највећем сајму књига. Многи посетиоци долазили с маскама литерарних миљеника.

Тако франкфуртски сајам улази у седму деценију постојања као једна од најзначајнијих светских манифестација културе и највећи пословни скуп у области издавачке индустрије.

број коментара 0 пошаљи коментар