Додељена признања Академије "Иво Андрић"

Академија "Иво Андрић" обележила је 125 година од рођења српског нобеловца свечаношћу у Удружењу књижевника Србије и том приликом су додељене награде и признања заслужнима.

Награду за животно дело добили су књижевници Јован Зивлак из Новог Сада, Ранко Павловић из Бањалуке и Светозар Влаховић из Приштине.

Јован Зивлак је награђен, како стоји у образложењу, за "крупан допринос савременој српској поезији и култури и развој књижевног модернитета у нашој средини".

Ранко Павловић "за укупан допринос савременој књижевности у Републици Српској, нарочито у домену поезије и прозе".

Светозар Влаховић за "подвижнички рад на очувању језика и писма, традиције и културе српског народа на заветним просторима Косова и Метохије".

Признање за најбољу књигу добили су: отац Александар Средојевић за историографско дело "Српски патријарх Димитрије Павловић", проф. др Милош Ђорђевић за студију "Нова књига о Андрићу", Небојша Јеврић и Милош Јанковић за роман "Авељов ожиљак".

Награда је додељена и Раденку Поповићу за књигу песама "Ајде студирај", Мирославу Кусмуку за књигу приповедака "Исповјест", Александру Чотрићу за антологију савременог руског афоризма "Велико у малом", Марији Викторији за поетски роман "Русококоса", Гордани Павловић за књигу међужанровских текстова.

Одлуку о наградама донео је жири у саставу Предраг Богдановић Ци (председник), проф. др Даринка Вучинић и Радомир Смиљанић, председник Академије Иво Андрић.

број коментара 0 Пошаљи коментар