Протокол о сарадњи позоришта у Београду и Грачаници

Управник Народног позоришта у Београду Дејан Савић и управник Народног позоришта у Приштини, са седиштем у Грачаници, Предраг Радоњић потписали су Протокол о дугорочној сарадњи.

Протоколом је предвиђено да два театра у оквиру својих могућности обезбеде реципрочна гостовања, да покушају да учествују у заједничким продукцијама представа, размени аутора, уметника и других стручњака, као и у свим другим облицима сарадње у позоришту који су од интереса за обе куће.

Подсетивши да је Народно позориште у Београду прошле године потписало исти споразум са Српским народним позориштем из Новог Сада, Савић је приметио да овога пута "с обзиром на околности не могу да очекују исте резултате".

Савић је нагласио да ће "без обзира на то, овим Протоколом бити створена једна правна база за реализацију програма и пројеката који су од обостране користи, а на задовољство и ползу наших људи и на Косову и Метохији и у централној Србији".

Он је обећао да ће Народно позориште у Београду "својим драгим колегама понудити сву могућу техничку, логистичку, уметничку помоћ која им је потребна".

"Од њих очекујемо добре наслове с којима ће се представити нашој публици у Београду. Њихова гостовања увек су изазивала огромно интересовање овдашње публике, а подсећам да је прошле године на представи 'Хотел Косово' био присутан и, у том тренутку најбољи тенисер света Новак Ђоковић, са породицом", подсетио је Савић.

Он је додао да је реч о "протоколу братских, колегијалних и пријатељских кућа на истом нивоу" и истакао да је веома срећан што ће Народно позориште у Приштини у наредном периоду, у којем ће београдски национални театар прославити неке веома значајне датуме из своје богате историје, "наћи своје место у обележавању тих значајних јубилеја за нашу целокупну културу и уметност".

Радоњић је истакао да је веома задовољан што је театар, на чијем се челу налази од средине јула ове године, потписао један овакав споразум са Народним позориштем у Београду.

"Имамо, чини ми се, прилично велики број солидних представа којима желимо да београдској публици представимо рад нашег позоришта. Наредна година је, и иначе, по плановима и програмима пројектована у том смеру да наш рад представимо мало шире од Косова и Метохије", рекао је Радоњић.

Он је изразио наду да ће бити у прилици да угосте Народно позориште не само у Грачаници, него и у свим другим местима на Косову где за тим има потребе и жеље.

"Потписивање Протокола представља врло важан догађај за Народно позориште у Приштини, а сигуран сам, и за наше колеге у Београду, додао је Радоњић.

број коментара 0 пошаљи коментар